Μία οικογένεια στην πόλη Κρούγια της Αλβανίας, προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την παράδοση του τσόχινου καπέλου με την ονομασία κελέσι. Το συγκεκριμένο καπέλο φαίνεται πως προέρχεται από την αρχαία ιλλυρική φυλή που κατοικούσε στην Κρούγια. Η οικογένεια Γκούνι προ σπαθεί να μην αφήσει αυτή την τεράστια ιστορία να σβήσει, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα να φτιάχνει κελέσι.
«Τα κελέσι είναι μέρος της πολιτιστικής μας παράδοσης. Είναι μία τέχνη που ευτυχώς επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας. Καταφέραμε να την σώσουμε με πολλές θυσίες» λέει ο Αρντιάν Γκούνι.
Τα κελέσι δεν είναι πια τόσο δημοφιλή, όμως οι ελάχιστοι τεχνίτες που έχουν μείνει φροντίζουν να τα κατασκευάζουν όπως παλιά. Με πολλές στρώσεις μαλλί και τουλάχιστον 12 στάδια, η δημιουργία ενός χειροποίητου κελέσι απαιτεί τουλάχιστον δύο ώρες.
«Δεν υπάρχουν πολλοί που να κάνουν αυτή τη δουλειά ή αυτού του είδους την χειροτεχνία. Στο παλιό παζάρι όμως, έχουμε την τύχη να υπάρχει ένας που φτιάχνει παραδοσιακό καπέλο ακολουθώντας τα αυθεντικά βήματα» λέει ο Νουρμίρ Ρικάι, ειδικός εθνογράφος.
Πολλά από τα ξύλινα καλούπια στα ράφια του εργαστηρίου της οικογένειας Γκούνι έχουν ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής. Η τέχνη του χειροποίητου κελέσι περνάει από γενιά σε γενιά με την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η μοναδική παράδοση.