Σε αντάλλαγμα, ο ιστότοπος αποκτά το δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να δημοσιεύει μεταξύ άλλων φωτογραφίες, φωνές και βιογραφικά στοιχεία
Τώρα μπορείτε να κερδίσετε έως και 50 λίρες Αγγλίας (58,6 ευρώ) σε μάρκες Paypal ή web, απλά και μόνο αν εγγραφείτε στο Temu και μοιραστείτε το σύνδεσμο με τους φίλους σας, λέει μια σημαντική προωθητική ενέργεια από τον ταχέως αναπτυσσόμενο κινεζικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ακούγεται δελεαστικό.
Μέχρι να φτάσετε στους όρους και τις προϋποθέσεις, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα προστασίας δεδομένων, σας ζητούν ουσιαστικά να «παραδώσετε» την ψηφιακή σας ζωή.
Πώς η Temu κατακτά το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο
Η Temu, η οποία πωλεί εξαιρετικά φθηνά προϊόντα, όπως παπούτσια με τιμή μόλις 0,50 ευρώ, είναι μια επιθετικά αναπτυσσόμενη διαδικτυακή αγορά. Ο κινεζικός ιστότοπος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και μέχρι τον επόμενο Μάιο φέρεται να είχε φτάσει τα 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.
Τον Φεβρουάριο του 2024, η εφαρμογή κατέβηκε περισσότερες από 29,6 εκατομμύρια φορές παγκοσμίως, γεγονός που την καθιστά πιο δημοφιλή από την εφαρμογή της αγοράς της Amazon, σύμφωνα με την Statista.
Ο ιστότοπος δεν ξοδεύει για αποθήκες, αλλά αποστέλλει απευθείας από τους κατασκευαστές στην Κίνα, ενώ ξοδεύει εκατομμύρια σε επιθετικές εκστρατείες μάρκετινγκ σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το TikTok.
Η τελευταία προωθητική ενέργεια έγινε επίσης viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να δείχνουν αποδείξεις ότι έλαβαν μεταφορά στον λογαριασμό τους στο PayPal.
Άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο κόλπο μάρκετινγκ ζητάει πάρα πολλά όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.
Σύμφωνα με τα ψιλά γράμματα, σε αντάλλαγμα για την παροχή μετρητών, οι χρήστες πρέπει να συμφωνήσουν ώστε η Temu να χρησιμοποιήσει και να δημοσιεύσει “τη φωτογραφία, το όνομα, την εικόνα, τη φωνή, τις απόψεις, τις δηλώσεις, τις βιογραφικές πληροφορίες ή/και την πατρίδα και την πολιτεία τους για προωθητικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς σε οποιοδήποτε μέσο παγκοσμίως”. Ο ιστότοπος τονίζει επίσης ότι οι χρήστες δεν θα ειδοποιηθούν εκ των προτέρων για τη χρήση των δεδομένων τους.
Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα δεδομένα εξετάζει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από νομικούς και εμπειρογνώμονες καταναλωτών σχετικά με την προώθηση από την κινεζικών συμφερόντων πλατφόρμα.
Οι αμφιλεγόμενες στρατηγικές του ιστότοπου έχουν ήδη τραβήξει την προσοχή των αμερικανικών αρχών. Η Temu βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο ομαδικές αγωγές για ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία παροχής λογιστικών και επιχειρηματικών συμβουλών Schneider Downs, η μία αγωγή ισχυρίζεται ότι η Temu δεν επιτρέπει την ασφαλή χρήση και αποθήκευση των ευαίσθητων δεδομένων των πελατών της. Η Temu αρνείται όλους τους ισχυρισμούς και δηλώνει ότι οι αγωγές είναι αβάσιμες.
“Συλλέγουμε πληροφορίες με σαφή και μοναδικό σκοπό: να παρέχουμε και να βελτιώνουμε συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας για τους χρήστες μας. Οι πρακτικές μας είναι σύμφωνες με τις πρακτικές του κλάδου και γνωστοποιούνται σαφώς στην Πολιτική Απορρήτου μας”, γράφει σε ανακοίνωσή του ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η Πολιτική Απορρήτου τους αναφέρει ότι η Temu δεν “πουλάει” προσωπικές πληροφορίες με την παραδοσιακή έννοια, αλλά τις “μοιράζεται” με διάφορα μέρη για βελτιωμένη στοχευμένη διαφήμιση και επικοινωνίες μάρκετινγκ.
«Αν δεν πληρώνετε για ένα προϊόν, τότε εσείς είστε το προϊόν»
Η παραπάνω γνωστή φράση υπογραμμίζει το γεγονός ότι πολλές από τις δωρεάν διαδικτυακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, βγάζουν τα χρήματά τους συλλέγοντας τα προσωπικά μας δεδομένα και παραδίδοντάς τα σε διαφημιστές.
Τα δεδομένα είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ψηφιακής οικονομίας. Αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 3,6% του ΑΕΠ της ΕΕ και αναμένεται να φτάσουν σε αξία λίγο κάτω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ έως το 2030.[2]
Τα δεδομένα πελατών, καθώς και το ιστορικό αναζήτησης και οι προτιμήσεις του προγράμματος περιήγησης, είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τις επιχειρήσεις. Χρησιμοποιούνται από αυτές για να διασφαλίσουν ότι απευθύνονται στο σωστό κοινό με τα σωστά προϊόντα και υπηρεσίες, βοηθώντας τις να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι προσωπικές μας πληροφορίες θα μπορούσαν να αξίζουν αρκετές εκατοντάδες δολάρια ετησίως για εταιρείες όπως το Facebook και η Google.
Εν τω μεταξύ, η σημασία του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες προστατεύουν τα δεδομένα μας ενισχύεται, με τις ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο να αυξάνονται κατακόρυφα. Πέρυσι, μια έκθεση του PrivacyAffairs.com διαπίστωσε ότι η τιμή ενός πλήρους συνόλου προσωπικών δεδομένων, αρκετού για να κλέψει κάποιος την ταυτότητά του, θα μπορούσε να φτάσει τα 1.010 δολάρια στο σκοτεινό διαδίκτυο.
Σε τελική ανάλυση, παραμένει ένα ερώτημα για κάθε πελάτη ή διαδικτυακό χρήστη να αποφασίσει, πόσο εκτιμά τα προσωπικά του δεδομένα και τι επιλέγει να μοιράζεται στο διαδίκτυο.
References
- ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
- ^ να φτάσουν σε αξία λίγο κάτω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ έως το 2030. (www.euronews.com)