20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει το πιο ανησυχητικό θέμα στην Ευρώπη. Η πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν σχετικά με την πιθανή άμεση εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο ήταν ένδειξη πιθανής περαιτέρω κλιμάκωσης.
Πρόσφατα ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός. Βλέπουμε επίσης αυξανόμενη ανησυχία στον ΟΗΕ για περαιτέρω πιθανή κατάπαυση του πυρός και πρωτοβουλίες διαπραγμάτευσης.
Την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στην Παλαιά Βουλή της Ελλάδας διεξήχθη ημερίδα για τους τρόπους επίτευξης της ειρήνης στην Ουκρανία, συζήτηση την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου. Τέσσερα εξέχοντα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου παρουσίασαν το όραμα τους για το πως θα μπορούσε να σταματήσει ο πόλεμος:
Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Αθανάσιος Παπαθανάσης, Ιωάννης Λοβέρδος και Μιλτιάδης Ζαμπάρας
Ο βουλευτής Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης ανέφερε ότι «Οι προοπτικές ειρήνης μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω εγγυήσεων προς τον Ουκρανικό λαό, ότι δεν θα προσαρτηθούν άλλες περιοχές στο μέλλον για την προστασία των μειονοτήτων. Η ειρήνη μπορεί να είναι επιθυμία μας, αλλά θα είναι επιλογή τους. Η ειρήνη στην Ουκρανία μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τον Ουκρανικό λαό. Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς, αλλά εμείς θα υποστηρίξουμε τον Ουκρανικό λαό στο ταξίδι του προς την ειρήνη.»
Ο βουλευτής Αθανάσιος Παπαθανάσης έχει εκφράσει την άποψη πολλών Ελλήνων σχετικά με την ανάγκη για ειρήνη: «Η Ουκρανία υπήρξε γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και η επιθυμία για έλεγχο και επιρροή της, οδήγησε σε γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις με παγκόσμιο αντίκτυπο. Σε αυτό το καταστροφικό πλαίσιο η συλλογική προσπάθεια και η διπλωματική ευελιξία είναι απαραίτητη για την προώθηση και εγκαθίδρυση της ειρήνης.»
Η κατάσταση αναλύθηκε διορατικά από τον διάσημο πολιτικό επιστήμονα και προσωπικότητα των media Frederic Encel. Εξέφρασε σκεπτικισμό για τις πιθανότητες ειρηνικής ανάμειξης του ΟΗΕ και πρότεινε να ενωθούν και οι δυο πλευρές της σύγκρουσης για να καταλήξουν σε λύση. Ο Encel ανέπτυξε την πολιτική της Γαλλίας απέναντι στην Ρωσία, η οποία ήταν φιλική και ισορροπημένη εδώ και πολλές δεκαετίες. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλλαγή λόγω των φόβων ότι η πιθανή επικείμενη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ.
Ειδικό κάλεσμα για την ειρήνη απηύθυνε η αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Έλλη Παπαγγελή. Ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου με διπλωματικά μέσα. Η αντιδήμαρχος κ. Παπαγγελή εξέφρασε φόβους για πυρηνικό πόλεμο και μίλησε για τις καταστροφικές οικονομικές του συνέπειες για την Ευρώπη.
Ο πρώην αναλυτής της CIA και ειδικός σε θέματα αντιτρομοκρατίας Larry Johnson επέκρινε την επέκταση του ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Η ιδέα του για μια ειρηνική διευθέτηση βασίστηκε στην άποψη του ότι η Δύση παρερμηνεύει τις προθέσεις της Ρωσίας . Ο Johnson ήταν επικριτικός για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ζήτησε «να μην ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά.»
Η Manel Msalmi πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Υπεράσπιση των μειονοτήτων, τόνισε τα δεινά των γυναικών και των παιδιών κατά τη διάρκεια του πολέμου και την ανάγκη αποκατάστασης της ειρήνης. Υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε για ειρήνη στη χώρα. Επαίνεσε την Αθήνα ως πρότυπο δημοκρατίας και ανέφερε τον Αριστοτέλη: «Η ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί με τη βία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κατανόηση.» Σημείωσε ότι «είναι ενδιαφέρον ότι λογικοί πολιτικοί όπως ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας μιλούν για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας 50€ δισεκατομμυρίων για την Ουκρανία και η ειρήνη δεν συζητείται στο εγγύς μέλλον.
Ένα άλλο θέμα ανησυχίας είναι η αυξανόμενη διαφθορά στην Ουκρανία, η οποία συνδέεται άμεσα με τον πόλεμο. Η Ουκρανία προσπαθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, αλλά είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αναπτύξει αποτελεσματικό μηχανισμό για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται αυτά τα χρήματα. Όλα αυτά καθιστούν απλώς απαραίτητες τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, για χάρη της Ευρώπης και του κόσμου. Το κάλεσμα για ειρήνη μέσω της διπλωματίας της κυρίας Msalmi χαιρετήθηκε θερμά από όλους τους συμμετέχοντες.
Ο βουλευτής Ilhan Sabri Ahmed τόνισε το παράδειγμα της συνύπαρξης μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην Ελλάδα και τον ρόλο που παίζει η Ε.Ε. στην προώθηση της ειρήνης. « Η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση την εμπειρία της και τους δυο παγκόσμιους πολέμους που έχει υποστεί στο έδαφος της, υπερασπίζεται σθεναρά τον δυτικό τρόπο σκέψης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την υπεράσπιση των συνόρων και τον σεβασμό των συνθηκών πάντα στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών.»
Ο βουλευτής Ιωάννης Λοβέρδος τόνισε «Δεν είμαστε εναντίον της Ρωσίας, αυτό πρέπει να διευκρινιστεί. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό. Με τη Ρωσία είμαστε πάντα σύμμαχοι, φίλοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Είμαστε ενάντια στην εχθρότητα του σημερινού καθεστώτος κατά της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα είμαστε υποστηρικτές των κοινωνικών πολιτικών των συμμαχιών στις οποίες ανήκουμε, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ως Ελλάδα υπερασπιζόμαστε την ελευθερία, την ειρήνη, τη διπλωματία και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Παρακολουθήστε το βίντεο της ημερίδας:
The post Παλαιά Βουλή Ελλάδας: Διεξήχθη ημερίδα για τους τρόπους επίτευξης της ειρήνης στην Ουκρανία (Βίντεο) appeared first on ZANTETIMES.GR.