ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Νίκος Τσίπηρας | Πάνω από 2 εκ. ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα για «πράσινα σημεία» και κομποστοποιητές οργανικών απορριμμάτων | Να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για το νερό και να ξεπεράσουμε τα ταμπού με την αφαλάτωση

Το έργο που αφορά την κατασκευή εργοστασίου στον Λίβα είχε ενταχθεί με 18 εκ. ευρώ και μέσα σε δεκαοκτώ μήνες έπρεπε να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί.

Δυστυχώς, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή πήρε ένα έτοιμο ουσιαστικά έργο, το οποίο είχε τεύχη δημοπράτησης και μελέτη για τη διαχείριση και την κατασκευή, όμως ο κ. Αρετάκης χρειάστηκε έναν χρόνο για να αποφασίσει τι τελικά θα κάνει, αφού κάθε ημέρα μιλούσε για ανύπαρκτα σκάνδαλα.

Τελικά μετά από έναν χρόνο δεν άλλαξε απολύτως τίποτα και τα τεύχη δημοπράτησης ήταν τα ίδια που του παραδώσαμε εμείς, ενώ πήρε και μια έκπτωση του 0,007% για την κατασκευή του έργου που έμεινε στην ιστορία.

Στην πορεία των πραγμάτων το έργο αυτό πέρασε στην αρμοδιότητα του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε. Ούτε οι περιβαλλοντικοί όροι δεν έχουν εγκριθεί και από το 2017 μόνο το κύτταρο έγινε και εφαρμόζεται μια προσωρινή λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Θα το πω απλά: Έχουμε μπλέξει και πρέπει κάποια στιγμή η τέως Δημοτική Αρχή και η πρώην Περιφερειακή Αρχή να εξηγήσουν στον κόσμο για ποιον λόγο δεν προχώρησε το έργο, από τη στιγμή μάλιστα που έχουμε εργολάβο. Η χρηματοδότηση δεν χάνεται, αφού αν περάσουν οι χρονικές προθεσμίες το έργο περνά σε άλλο πρόγραμμα «γέφυρα».

Θα περίμενα πιο έντονη δράση από τους περιβαλλοντικούς Συλλόγους του νησιού, όπως το έπρατταν μερικά χρόνια πριν. Μπορεί οι πολιτικοί να μη θέλουν τις διαφορετικές φωνές σε κάποια θέματα, ωστόσο αυτές είναι που σε κρατούν σε μια εγρήγορση.

Στο Δήμο υπάρχει ενταγμένο έργο προυπολογισμού 2.100.000 ευρώ, που αφορά την επίτευξη των στόχων του τοπικού και του περιφερειακού σχεδίου. Είναι η δημιουργία ουσιαστικά δύο μεγάλων «πράσινων σημείων» σε βορρά και νότο.

Θα λύναμε οριστικά το πρόβλημα με τα ογκώδη. Ο κάθε πολίτης θα τα πήγαινε με το αυτοκίνητό του σε αυτούς τους χώρους. Δυστυχώς, ο κ. Αρετάκης επί 4 χρόνια δεν αξιοποίησε τα λεφτά και δεν έφτιαξε τίποτα. Προβλέπεται επίσης και η προμήθεια 1.100 κομποστοποιητών. Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Νίκος Γιακουμέλος, το γνωρίζει το θέμα και εύχομαι η νέα Δημοτική Αρχή να κάνει όσα πρέπει.

Με τους κομποστοποιητές τα αποφάγια και τα βιοαπόβλητα δεν θα πηγαίνουν στους κάδους των σκουπιδιών και έτσι δεν θα έχουμε στραγγίδια και δεν θα βρωμίζουν τα απορρίμματα που ανακυκλώνονται.

Ο κ. Αρετάκης δεν ακολούθησε αυτό το δρόμο στη θητεία του, ώστε να μειωθεί ουσιαστικά ο όγκος των απορριμμάτων και να υπάρχει όχι μόνο περιβαλλοντικό όφελος, αλλά και οικονομικό. Γιατί αν ανακτούσαμε 10.000 τόνους ο Δήμος της Ζακύνθου θα εξοικονομούσε ένα ποσό της τάξης των 800.000 ευρώ ετησίως, αφού κάθε τόνος που οδηγείται στον Λίβα μας κοστίζει 80 ευρώ.

Ο τέως Δήμαρχος κατέστρεψε και αυτή τη λύση και τα σκουπίδια πάνε σύμμεικτα. Πέταξε και κλώτσησε κάθε δυνατότητα που υπήρχε. Είχε έτοιμες προτάσεις στα χέρια του και τις ισοπέδωσε όλες. Πρέπει η νέα Δημοτική Αρχή να τα «τρέξει» όλα αυτά.

Οι πολίτες της Ζακύνθου είναι πάντα έτοιμοι να κάνουν ανακύκλωση και κομποστοποίηση, αρκεί να τους δώσεις τη λύση. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Ο Δήμος δεν δικαιούται να τιμωρήσει και να βάλει πρόστιμο σε έναν που πετάει το στρώμα του όπου βρει και αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε αδειοδοτημένο χώρο για τα ογκώδη μας. Λέω λοιπόν πως οι στόχοι είναι εφικτοί αρκεί να το θελήσουμε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το νερό και εκεί κάποιοι δεν τολμούν να πουν την αλήθεια. Όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν φράγματα και λιμνοδεξαμενές. Είναι πολύ αργά πλέον. Το νερό μας είναι υφάλμυρο και δεν μπορούμε να το δίνουμε έτσι στον κόσμο.

Ήρθε η ώρα να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις και να ξεπεράσουμε τα ταμπού μας. Όλες οι νησιωτικές περιοχές, τις οποίες επισκέπτομαι μέσω του Επιμελητηρίου, έχουν επιλέξει την αφαλάτωση.

Ας γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη για να δούμε το κόστος που απαιτείται και τα όσα φέρνει η κλιματική αλλαγή, όμως θεωρώ πως ήδη πληρώνουμε πολλά για το υφάλμυρο νερό που λαμβάνουμε και ότι η όποια διαφορά δεν θα είναι μεγάλη.

Πηγή: https://prisma902.gr

The post ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Νίκος Τσίπηρας | Πάνω από 2 εκ. ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα για «πράσινα σημεία» και κομποστοποιητές οργανικών απορριμμάτων | Να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για το νερό και να ξεπεράσουμε τα ταμπού με την αφαλάτωση appeared first on ZANTETIMES.GR.