Στην Ζαπορίζια έφτασαν λεωφορεία που φέρουν σήματα του Ερυθρού Σταυρού και μεταφέρουν πρόσφυγες από τη Μαριούπολη. Ωστόσο αυτό δεν ήταν το μεγάλο κομβόι την άφιξη του οποίου περίμεναν οι δημοσιογράφοι και όλη η διεθνής κοινότητα.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έστειλε χθες, Παρασκευή, μια ομάδα για να ηγηθεί οχηματοπομπής 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων που θα αναχωρούσε από την πόλη, όμως υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν, λέγοντας πως οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατο το εγχείρημα. Η ομάδα της ΔΕΕΣ πρόκειται να προσπαθήσει και πάλι σήμερα.
Αυτό ακυρώθηκε αφού δεν επιβεβαιώθηκε η δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου και έτσι αυτοί οι πρόσφυγες είναι μεταξύ των λίγων τυχερών που ανέλαβαν το ρίσκο και εγκατέλειψαν την πολη με δική τους ευθύνη και την βοήθεια λίγων εθελοντών. Αρκετοί έφυγαν με τα δικά τους αυτοκίνητα, στα οποία προσπάθησαν να βάλουν διακριτικά για να δείξουν ότι είναι πολίτες.
«Περπατήσαμε για σχεδόν 15 χιλιομετρα με ένα παιδί 6 ετών και ένα εφηβικής ηλικίας. Περπατήσαμε παρά τις νάρκες και τις ρουκέτες. Είναι τρομερό, είναι τρομερό. Υπήρχαν πολλοί βομβαρδισμοί. Η πόλη σχεδόν δεν υφίσταται πια. Σχεδόν το 90% των σπιτιών έχει καταστραφεί» λέει η Τατιάνα, γιατρός, μεταξύ των προσφύγων που κατάφεραν να φύγουν από την πόλη.
Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση ανθρώπων από τις πολιορκημένες περιοχές της Ουκρανίας σχεδιάζονταν για το Σάββατο ενώ σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του διημέρου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.
Συγκεκριμένα, ο Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως «η αντιπροσωπεία μας πέτυχε μια συμφωνία στην Κωνσταντινπούπολη (στη διάρκεια των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών) για απομακρύνσεις αμάχων». «Πιστεύω πως σήμερα ή ίσως αύριο θα ακούσουμε καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης», πρόσθεσε.
Ο κόσμος προσπαθεί να φύγει σε πρώτη φάση από την Ανατολική Ουκρανία προς τα δυτικά της χώρας και από εκεί, κυρίως μέσω Πολωνίας, Μολδαβίας ή Ρουμανίας να πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, την παρασκευή έφτασαν στη Γερμνία 120 πρόσφυγες από την Μολδαβία, στο πλαίσιο της απόφασης του Βερολίνου να πάρει από το Κισινάου 2.500 ανθρώπους.
Στην Ελλάδα εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο 300 ουκρανοί πρόσφυγες ανεβάζοντας στους 16.431 τον αριθμό τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εξ αυτών, οι 5.036 είναι ανήλικοι.