Κατάσταση της Ένωσης: Οικονομία πολέμου και ανθρωπιστική βοήθεια

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου και οι νέες πηγές επενδύσεων για την άμυνα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Εκτός από τον ανθρώπινο πόνο, ο οποίος δεν μπορεί ποτέ να μετρηθεί, ο πόλεμος είναι, στην πραγματικότητα, και ζήτημα οικονομικής δυνατότητας.

Από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας πριν από λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν στηρίξει την Ουκρανία με σχεδόν 88 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο.

Αλλά η ΕΕ αποφάσισε επίσης να επενδύσει περισσότερο στη δική της αμυντική ικανότητα. Ορισμένες χώρες προτείνουν την έκδοση κοινού χρέους, άλλες τάσσονται υπέρ της χρήσης έκτακτων κερδών από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα περιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από το πώς θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.

«Πράγματι, υπάρχει ισχυρή υποστήριξη για τη χρήση έκτακτων κερδών από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία για στρατιωτικούς σκοπούς για την Ουκρανία. Είπα στους ηγέτες ότι αν είμαστε γρήγοροι τώρα στην ολοκλήρωση της πρότασης θα μπορούσαμε να εκταμιεύσουμε το πρώτο δισεκατομμύριο ήδη από την 1η Ιουλίου», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δημοσκόπηση της IPSOS

Στην εκπομπή εφιστούμε επίσης την προσοχή στην αποκλειστική, πρώτη στο είδος της δημοσκόπηση σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διεξήχθη σε 18 κράτη μέλη της ΕΕ από την Ipsos για λογαριασμό του Euronews και δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια ειδικής ζωντανής εκδήλωσης “On air”.

Η υποστήριξη προς την ακροδεξιά είναι πιθανό να αυξηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα εξακολουθήσουν να κατέχουν το 63% των εδρών, σύμφωνα με τη δημοσκόπησή μας.

Η ικανότητα σχηματισμού συνασπισμών για την ψήφιση πιο αμφιλεγόμενης νομοθεσίας θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη δοκιμασία για τις παραδοσιακές δυνάμεις του κέντρου.

Ανθρωπιστικό Φόρουμ

Για τρίτη χρονιά πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τις παγκόσμιες ανάγκες που έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα πέρυσι.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Τα κράτη μέλη της ΕΕ μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν δεσμεύσεις ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αρκετοί οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών έστειλαν εκπροσώπους τους και το Euronews πήρε συνέντευξη από τη Νατάλια Κανέμ, εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, η οποία τόνισε τη δεινή θέση των γυναικών και των παιδιών.

«Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι πάντα εκείνα που υφίστανται τα χειρότερα από κάθε κρίση, με τις ανθρωπιστικές, τις συγκρούσεις και τις κλιματικές καταστροφές να είναι οι πιο, συνηθισμένες αιτίες», δήλωσε η ίδια.

«Όταν ψάχνουμε για τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια -που απαιτούνται για φέτος- βλέπουμε ότι, συνήθως, οι ανθρωπιστικές εκκλήσεις υπολειτουργούν. Και ο ιδιωτικός τομέας πολύ συχνά μπορεί να συνεισφέρει φάρμακα, μπορεί να συνεισφέρει με υλικά», πρόσθεσε η Κανέμ.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)