Ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν[1] περιοχές γύρω από το Κίεβο και οι καταστροφές από τις επιθέσεις σε περιοχές όπως το Ιρπίν γίνονται γνωστές σταδιακά. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι ουκρανικές αρχές ζητούν επαγρύπνηση αν και η περιφέρεια του Κιέβου επιστρέφει σταδιακά στα χέρια της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι αναμένει αύξηση των επιθέσεων στα ανατολικά.
«Στα ανατολικά της χώρας μας, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Ρωσικά στρατεύματα συσσωρεύονται στο Ντονμπάς, στην κατεύθυνση του Χάρκοβο. Ετοιμάζονται για νέα ισχυρά πλήγματα. Ετοιμαζόμαστε για ακόμη πιο ενεργή άμυνα. Χρησιμοποιούμε όλους τους πόρους, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η πρώτη αξιωματούχος της Ε.Ε. που επισκέφθηκε την Ουκρανία μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Η Ρομπέρτα Μέτσολα μίλησε στη Ράντα, την ουκρανική βουλή, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί παρά τις μάχες για να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης από την Ευρώπη στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό: «Είμαι εδώ σήμερα ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Λαών της Ευρώπης για να σας πω ένα πράγμα. Είμαστε μαζί σας».
Στο Χάρκοβο, οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα. Οι υποδομές όπως και σε άλλες περιοχές στα μέτωπα του πολέμου έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.Την ίδια ώρα, οι ρωσικές επιχειρήσεις φαίνεται ότι στρέφονται πλέον και κατά της Οδησσού, που μέχρι στιγμής δεν είχε δεχθεί πυραλικές επιθέσεις. Τρεις πύραυλοι έπληξαν τα περίχωρα της πόλης σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, ενώ η αντιπυραυλική άμυνα απέκρουσε επιθέσεις κατά κρίσιμων υποδομών στην περιοχή της Οδησσού, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.
Οι Ρώσοι κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι επιτέθηκε[2] σε αποθήκη καυσίμων στο έδαφός τους. Η ουκρανική πλευρά ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει, αλλά λέει ότι σε κάθε περίπτωση για αυτόν τον πόλεμο φταίει η Ρωσία.
References
- ^ ανακατέλαβαν (gr.euronews.com)
- ^ επιτέθηκε (gr.euronews.com)