Οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης ως το «μοναδικό τρόπο για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας» στην εμπόλεμη περιοχή.
Οι ηγέτες και των τριών χωρών – καθώς και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, η οποία ήδη αναγνωρίζει την Παλαιστίνη – συγκεντρώθηκαν στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να συζητήσουν την “ετοιμότητά τους να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη”, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμοι να το πράξουν “όταν μπορεί να συμβάλει θετικά και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες”.
«Συμφωνούμε ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, με το ισραηλινό και το παλαιστινιακό κράτος να ζουν δίπλα-δίπλα, σε ειρήνη και ασφάλεια», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των τεσσάρων αρχηγών κυβερνήσεων.
Εννέα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίζουν σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης σύμφωνα με τα λεγόμενα σύνορα του 1967, τα οποία περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η Μάλτα, μαζί με ανατολικά κράτη όπως η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, αναγνωρίζει την Παλαιστίνη από το 1988. Το 2014, η Σουηδία έγινε το πρώτο κράτος μέλος που αναγνώρισε μονομερώς την Παλαιστίνη ενώ ήταν μέλος του μπλοκ.
Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών – η οποία θα εξασφάλιζε κρατική υπόσταση στους Παλαιστίνιους – και είναι ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, δεν έχει ακόμη υποστηρίξει ομόφωνα την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, τόσο η Ιρλανδία όσο και η Ισπανία έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά τους να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, και πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες να σκληρύνει η ΕΕ τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ ως απάντηση στις υπερβολικές απώλειες ζωών στη Γάζα.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε ότι η νεοσυσταθείσα κυβέρνησή του θα καταστήσει την αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης κύρια προτεραιότητά της όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.
Τον Φεβρουάριο, ο Ιρλανδός Τίσοκ (Πρωθυπουργός) Λίο Βαράντκαρ επιβεβαίωσε επίσης ότι μια ομάδα κρατών μελών βρισκόταν σε συνομιλίες για την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης, ώστε να καταστεί δυνατή “μια πιο ισότιμη διαπραγμάτευση” όταν ο πόλεμος που μαίνεται στη Γάζα λάβει τέλος.