Αποφασίστηκε η χρήση εσόδων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να αγοραστούν όπλα για την Ουκρανία – Ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την ένταξή της στην ΕΕ
Η ΕΕ ζήτησε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε “βιώσιμη κατάπαυση του πυρός” στη Γάζα.
Είναι η πρώτη φορά που και τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν να παροτρύνουν και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τη σύγκρουση, δεδομένης της καταστροφής που εκτυλίσσεται εκεί.
Τα κράτη μέλη ζήτησαν επίσης την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και επανέλαβαν την καταδίκη της ΕΕ για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αλλά δηλώνουν ότι το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
«Συμφωνούμε ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η UNRWA είναι ουσιαστικός. Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να μην εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, διότι μπορούμε να φανταστούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν εξαπολυθεί μια τέτοια εισβολή. Καλούμε σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου, μεταξύ άλλων όσον αφορά τους εποικισμούς», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου κορυφής, οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τον τρόπο χρηματοδότησης των ουκρανικών στρατιωτικών προσπαθειών για την υπεράσπιση της χώρας τους από τη ρωσική επιθετικότητα. Στο τραπέζι βρίσκονται ποικίλες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και της χρήσης κερδών από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.
«Πράγματι, υπάρχει ισχυρή υποστήριξη για τη χρήση έκτακτων κερδών από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία για στρατιωτικούς σκοπούς για την Ουκρανία. Είπα στους ηγέτες ότι αν είμαστε γρήγοροι τώρα στην ολοκλήρωση της πρότασης θα μπορούσαμε να εκταμιεύσουμε το πρώτο δισεκατομμύριο ήδη από την 1η Ιουλίου».
Η ανταποκρίτρια του euronews στις Βρυξέλλες, Σόνα Μιούρεϊ μεταδίδει: «Σε μια ιστορική ανακοίνωση, οι ηγέτες της ΕΕ θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Και σήμερα, Παρασκευή θα γίνει μια βαθύτερη συζήτηση για την επιβολή δασμών στα ρωσικά σιτηρά που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».