Στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασε ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μια νέα εποχή ξεκίνησε για το πολιτικό σκηνικό της Ουγγαρίας. Επίσημα η προεκλογική εκστρατεία είχε αρχίσει μόλις πριν από δύο εβδομάδες, όμως η ρωσική επίθεση ανάγκασε τα ουγγρικά κόμματα να μπουν σε μια νέα κατάσταση.
Οι προεκλογικές εξαγγελίες άλλαξαν εντελώς.
Η αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος ήταν ότι η Ουγγαρία πρέπει να μείνει έξω από τη διαμάχη με κάθε κόστος.
«Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από αυτόν τον πόλεμο και να χάσουμε τα πάντα. Πρέπει να μείνουν έξω από αυτόν τον πόλεμο. Κανένας Ούγγρος δεν πρέπει να βρεθεί ανάμεσα στο ουκρανικό αμόνι και στο ρωσικό σφυρί» δήλωσε ο Βίκτορ Όρμπαν.
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προσπαθεί να το πετύχει αυτό ψηφίζοντας υπέρ των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Ρωσία η ΕΕ, όμως δεν καταδικάζει την ρωσική επίθεση και αρνείται να επιτρέψει να περάσουν από την Ουγγαρία όπλα με προορισμό την Ουκρανία.
Η επιφυλακτικότητά του έχει γίνει αντικείμενο κριτικής για πολλούς, ακόμη και για το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας που θεωρείται στενός σύμμαχός του.
Ο Βολντίμιρ Ζελένσκι έχει επίσης ζητήσει μια πιο σκληρή στάση από τον Βίκτορ Όρμπαν, αναφερόμενος στα γεγονότα του Ολοκαυτώματος στη Βουδαπέστη.
«Ουγγαρία. Θα σταματούσα εδώ. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Πρέπει να αποφασίσετε μια και καλή με ποιον είστε ως μια ανεξάρτητη χώρα» είχε δηλώσει ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η αντιπολίτευση έχει οργανώσει πολλές διαδηλώσεις κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Πολλοί βουλευτές σε αυτές τις διαδηλώσεις τόνισαν ότι ο Βίκτορ Όρμπαν είναι ο στενότερος σύμμαχος του Πούτιν στην ΕΕ και για αυτό δεν είναι κατάλληλος να κυβερνήσει τη χώρα.
Πολύ σύντομα έκαναν την εμφάνισή τους προεκλογικές αφίσες οι οποίες γράφουν ότι μόνο η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.
Το Φιντέζ επιτίθεται στην αντιπολίτευση, ισχυριζόμενο ότι θέλει να πάει την Ουγγαρία σε πόλεμο και αναφέρεται σε μια δήλωσε του Πέτερ Μάρι Ζάι. Σε αυτήν ο υποψήφιος πρωθυπουργός είπε ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας ως μέλος του ΝΑΤΟ στέλνοντας ακόμη και στρατό αν αυτή είναι η απόφαση του ΝΑΤΟ.
«Η Ουγγαρία έχει ήδη συμμετάσχει σε ανάλογες αποστολές από το Αφγανιστάν μέχρι την Μέση Ανατολή, την Αφρική και όχι μόνο. Για την ακρίβεια ο ίδιος ο Όρμπαν προσέφερε συνεργασία στο ΝΑΤΟ σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα συμβεί κάποια στιγμή κάτι ανάλογο σε σχέση με την Ουκρανία» είχε δηλώσει ο Πέτερ Μάρκι Ζάι.
Η επιθετικότητα είναι κεντρική στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Και ενώ ο Όρμπαν διατηρεί μια ρητορική ειρήνης για τον πόλεμο η επιθετική ρητορική δεν χάνεται όταν μιλά για την ουγγρική αντιπολίτευση.
«Θα τους πολεμήσουμε στις 3 Απριλίου. Ας πάμε να νικήσουμε τη σημαντικότερη μάχη της ζωής μας. Ας τους δώσουμε αυτό που αξίζουν και ας υπερασπιστούμε την Ουγγαρία» δήλωνε ο Βίκτορ Όρμπαν.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο διχασμένο είναι το Φιντέζ σε σχέση με τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, κάτι που κάνει πολύ δύσκολο για τον Βίκτορ Όρμπαν να διατηρήσει τη ρωσική συμμαχία που έχει χτίσει επί μια δεκαετία.