Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που οι διαμάχες μεταξύ των αρμενικών και το αζέρικων δυνάμεων έχουν αρχίσει ξανά και ενώ η Ρωσία έχει στρέψει την προσοχή της στον πόλεμο με την Ουκρανία, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν ως ευκαιρία για το Αζερμπαϊτζάν.
Περισσότεροι από 6000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 2020 που τελείωσε με το Αζερμπαϊτζάν να ανακτά τον έλεγχο σε πολλές περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η εκεχειρία έγινε με την μεσολάβηση της Ρωσίας, η οποία έστειλε περισσότερους από 2000 στρατιώτες, ως ειρηνευτική δύναμη για να εξασφαλίσουν την τήρηση της συμφωνίας.
Και ενώ οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία μαίνονται την περασμένη εβδομάδα Γιερεβάν και Μόσχα κατηγόρησαν το Μπακού ότι παραβιάζει την εκεχειρία σε μια περιοχή που φρουρείται από ρωσικές δυνάμεις, δοκιμάζοντας την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Και οι δύο ισχυρίζονται ότι οι αζέρικες δυνάμεις πέρασαν σε ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή και κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας χωριό Παρούχ.
Το Αζερμπαϊτζάν απάντησε λέγοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος και ότι η Ρωσία παραβιάζει την εδαφική του ακεραιότητα.
Ένας Αρμένιος κάτοικος του κοντινού χωριού Χραμότ, που έχει φύγει δήλωσε ότι οι αζέρικες δυνάμεις τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν.
«Ο εχθρός ήρθε και προσπάθησε να μπει στο χωριό μας. Πρώτα μας ζήτησαν να φύγουμε με μεγάφωνα λέγοντας ότι είστε σε έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αν σκέφτεστε τις ζωές των παιδιών σας, υπακούστε στους νόμους μας, φύγετε από αυτό το έδαφος. Ακούγαμε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα».
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν λίγο αργότερα λέγοντας ότι τα στρατεύματα αναπτύχθηκαν σε περιοχή που θεωρεί έδαφός της, συμπληρώνοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας.
Την ίδια ώρα η Αρμενία ζήτησε από τη Ρωσία να εμποδίσει τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, ισχυριζόμενη ότι ο αρμένικος πληθυσμός τρομοκρατείται σε μια ενέργεια την οποία χαρακτηρίζει προσπάθεια εθνοκάθαρσης.
Οι Αρμένιοι που έχουν απομείνει ανησυχούν για την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να διατηρήσουν την εκεχειρία, ενώ τα αζέρικα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι μέρος των ρωσικών στρατευμάτων έχει φύγει από την περιοχή για να πάει στην Ουκρανία, κάτι το οποίο αρνείται η Μόσχα. Η Ρωσία δηλώνει ότι η ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή λαμβάνει μέτρα για να μειωθεί η ένταση.
«Μόνο ο Θεός ξέρει τι είδαν αυτοί οι άνθρωποι στον πόλεμο το 2020. Αν κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμάς τώρα, κάποιος πρέπει να μας σκεφτεί, να λυπηθεί αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να υπάρξει ειρήνη. Όλοι θέλουμε την ειρήνη, αλλά ποιος μπορεί να φέρει την ειρήνη;» δήλωσε μια γυναίκα
Αν και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παρεμποδίζουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες, τόσο η Αρμενία, όσο και το Αζερμπαϊτζάν δηλώνουν έτοιμοι να μπουν σε διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση της διαμάχης. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τη μεσολάβηση της ΕΕ με την αντίδραση της Ρωσίας να είναι άμεση και να δηλώνει ότι θα βοηθήσει ενεργά την όποια ειρηνευτική συμφωνία.