Η ισχυρή διαδικτυακή παρουσία προσελκύει τα μέσα ενημέρωσης και προωθεί την καριέρα των αθλητών
Στην ψηφιακή εποχή, οι αθλήτες δεν χρειάζονται μόνο καλές επιδόσεις,[1] αλλά και ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ανζ Κουνζλί είναι παγκόσμιος πρωταθλήτης πυγμαχίας. Δίνει μεγάλη σημασία στη διαδικτυακή του παρουσία αφού εκεί βρίσκει οικονομικούς χορηγούς.
«Ακόμη κι αν είσαι ο καλύτερος από τους καλύτερους,[2] δεν θα πας μακριά χωρίς ισχυρή παρουσία στα social media. Εγώ μπήκα σε αυτό τον κόσμο, όταν είδα πως πολλοί άνθρωποι άρχισαν να ασχολούνται με τον αθλητισμό ενώ δεν ήταν ιδιαίτερα καλοί. Όμως απέκτησαν μεγάλη φήμη[3] και μπορέσαν να βγάλουν αρκετά χρήματα. Κάποιοι ζούνε από αυτό» υποστηρίζει ο αθλητής Ανζ Κουνζλί.
Η ισχυρή διαδικτυακή παρουσία προσελκύει τα μέσα ενημέρωσης και προωθεί την καριέρα των αθλητών. Ο 30χρόνος Κουνζλί πιστεύει πως το ταλέντο δεν αρκεί.
Στις μέρες μας η επιτυχία μετριέται με στατιστικά στοιχεία, όπως ο αριθμός των likeς και των συνδρομητών.
«Πέρα από την προβολή, το θέμα είναι οικονομικό. Περισσότεροι ακόλουθοι σημαίνει διαφημίσεις και υποστηρικτές. Επομένως χρειάζομαι περιεχόμενο για να με ακολουθούν. Δυστυχώς, χρειάζομαι διπλό ρόλο.[4] Είμαι αθλητής, αλλά και διαχειριστής μιας εικόνας» υποστηρίζει ο αθλητής Ανζ Κουνζλί.
Η φροντίδα της εικόνας είναι ζωτικής σημασίας καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού,[5] ειδικά για τους Ρώσους και τους Λευκορώσους αθλητές.
Οι διοργανώτες επιτρέπουν τη συμμετοχή τους εφόσον δεν έχουν υποστηρίζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ακόμη δεν πρέπει να έχουν εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις ή να έχουν εκφράσει πολιτικές απόψεις γύρω από το ζήτημα.
Μια εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό έχει αναλάβει να διερευνήσει πιθανές δηλώσεις υποστρήριξης στο Κρεμλίνο.
«Η ηλεκτρονική φήμη είναι μόνο ένα συστατικό της όλης εικόνας. Πρόκειται για έναν μεγεθυντικό καθρέφτη αλλά και για ένα παραμορφωτικό καθρέφτη της πραγματικότητας. Βλέπουμε αθλητές να γίνονται σταρ στα κοινωνικά δίκτυα, όμως εκεί μπορεί να χαθούν. Μπορεί να εθιστούν σε έναν ψεύτικο κόσμο» εκτιμά ο Άρθουρ Ρίτσερ, διευθυντής της Havas και ειδικός στα social media.
«Λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, 6 Ρώσοι και 5 Λευκορώσοι προκρίνονται ως ουδέτεροι αθλητές στην πάλη, την ποδηλασία και την κολύμβηση. Ήδη κάποιοι αμφισβητούν την ουδετερότητά τους. Όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή[7] διαβεβαιώνει ότι ο έλεγχος των ψηφιακών ταυτοτήτων λειτουργεί. Και ότι η εικόνα αυτών των αθλητών θα εξεταστεί εξονυχιστικά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα»[6] μεταδίδει από το Παρίσι η ανταποκρίτρια του euronews Ζαντέ Λεβά.
References
- ^ δεν χρειάζονται μόνο καλές επιδόσεις, (gr.euronews.com)
- ^ κι αν είσαι ο καλύτερος από τους καλύτερους, (gr.euronews.com)
- ^ Όμως απέκτησαν μεγάλη φήμη (gr.euronews.com)
- ^ Δυστυχώς, χρειάζομαι διπλό ρόλο. (gr.euronews.com)
- ^ οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, (gr.euronews.com)
- ^ Ολυμπιακούς Αγώνες, (www.paris2024.org)
- ^ η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (olympics.com)