Διαδοχική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC) Πέτερ Μάουρερ (Peter Maurer) είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Στον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουκρανία στο προσεχές μέλλον, και ότι η Ελλάδα προτίθεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής ομογένειας στην οποία η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, όπως αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Twitter.
Όσον αφορά την επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, όπου διαβιοί σημαντικό μέρος της ελληνικής ομογένειας, ευχόμενος όπως η εκκένωση αμάχων, περιλαμβανομένου και ομογενών, να καταστεί εφικτή. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στους εκκενωθέντες» υπογραμμίζει στην ανάρτησή του.
Α. Κατσανιώτης: Κυρίαρχος στόχος η παραμονή των ομογενών μας στις εστίες τους στη Μαριούπολη
Πρέπει να δούμε πώς, την επόμενη μέρα, θα έχει Έλληνες ομογενείς στην περιοχή, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τριανταφυλλίδη και του ανεξάρτητου βουλευτή Π. Κουρουμπλή για την ασφάλεια των Ελλήνων της Μαριούπολης. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το κυρίαρχο εθνικό πρόταγμα είπε ο κ. Κατσανιώτης, σημειώνοντας ότι για όσους θέλουν να αποχωρήσουν, η Ελλάδα είναι ανοιχτή στους Ουκρανούς πολίτες, πολλώ δε μάλλον για τους ομογενείς μας. Η ομογένεια στην Ουκρανία είναι και ιστορική και σημαντική, και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί τους, όταν και όποτε τελειώσει η τραγωδία, είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης μίλησε για πολιτική αμεριμνησίας και εγκατάλειψης του ελληνισμού της Ουκρανίας στην τύχη του, και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έστειλε όπλα στην Ουκρανία χωρίς να διασφαλίσει ως «εύλογο αντάλλαγμα» την ασφάλεια και προστασία της ελληνικής κοινότητας.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι ουδείς λογικός άνθρωπος δεν καταδικάζει την εισβολή και τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας, αναρωτήθηκε ωστόσο γιατί πρέπει να βγαίνει ηγετικό στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών να μιλά για ανατροπή Πούτιν. Ρώτησε επίσης εάν η Ελλάδα, εκτός από Καλάσνικοφ έχει στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικά και αντιαεροπορικά, αποδυναμώνοντας την άμυνά της, με τον κ. Κατσανιώτη να επαναλαμβάνει ότι «κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί».
Για την τρέχουσα κατάσταση, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι ουδείς περίμενε, ούτε οι κάτοικοι της Μαριούπολης, ότι δεν θα υπήρχε κανένας σεβασμός στο ανθρωπιστικό δίκαιο, ότι θα τους βομβάρδιζαν ανελέητα, και ότι τον 21ο αιώνα, θα ζούσαμε μια πόλη σε αποκλεισμό. Επισήμανε, δε, ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να δώσουμε τη μάχη υπέρ των αμάχων που ζουν τον τρόμο στη Μαριούπολη».