Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται μέσω τηλεδιάσκεψης οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Ουκρανία και Ρωσία συνεχίζουν σήμερα Παρασκευή (1/4) τις ειρηνευτικές συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενο τον Ουκρανό διαπραγματευτή Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες συναντήθηκαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ποντόλιακ να δηλώνει «αισιόδοξος» μετά τις συνομιλίες αυτές.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, από την Πολωνία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι η Ουκρανία περιμένει την επίσημη απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις του Κιέβου που παρουσιάστηκαν σε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία και ότι οι ξένες δυνάμεις δεν πιέζουν την Ουκρανία να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκε κάποια πρόοδος και πρόσθεσε ότι η Μόσχα προετοιμάζει τις απαντήσεις της στις ουκρανικές προτάσεις.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν και τόνισε ότι το Κίεβο φάνηκε να δείχνει «πολύ περισσότερη κατανόηση» σε ό,τι αφορά την Κριμαία και το Ντονμπάς, αλλά και την ανάγκη να διατηρήσει ουδέτερο καθεστώς.

Αναμένεται επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες Πέμπτη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έχει δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη για την Ουκρανία.

Παράλληλα η Άγκυρα έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης.

Λε Ντριάν: Στόχος του Πούτιν είναι η “πλήρης κατοχή” της Ουκρανίας

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν εκτιμά ότι στόχος του Ρώσου προέδρου Πούτιν είναι η “πλήρης κατοχή” της Ουκρανίας, επισημαίνοντας πως στις πρόσφατες διαβουλεύσεις στην Κωνσταντινούπολη δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος.

«Η μόνη καινοτομία της Κωνσταντινούπολης είναι η προθυμία δημοσιοποίησης των διαπραγματεύσεων, ιδίως από τη ρωσική πλευρά» ανεφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro o Λεντριάν, σημειωνοντας ότι αυτό επέτρεψε εκ παραλλήλου στις ρωσικές δυνάμεις να ανασυγκροτηθούν.

«Η “ουδετερότητα” της Ουκρανίας, οι εγγυήσεις ασφαλείας που πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία, οι μέθοδοι επικύρωσής τους, το καθεστώς των εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και αυτό της Κριμαίας αποτελούν αντικείμενο συζήτησης εδώ και εβδομάδες. Αλλά πρώτα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και ένα πρόγραμμα για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. Σε όλα αυτά τα ζητήματα, υποστηρίζουμε την Ουκρανία και την κυριαρχία της και καταδικάζουμε τη ρωσική επιθετικότητα», τονίζει ο Γάλλος υπουργός.

Στην ερώτηση εάν θα μπορούσε η Γαλλία να είναι ένας από τους εγγυητές της ασφάλειας της Ουκρανίας, εάν υιοθετηθεί καθεστώς ουδετερότητας, ο Λεντριάν , μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ακούμε τις προτάσεις του προέδρου Ζελένσκι. Εάν μας υποβληθούν, θα τις αξιολογήσουμε με μεγάλη θετική προσοχή. Το βέβαιο είναι ότι η ουδετερότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας. Θα εναπόκειται στα δύο μέρη να καθορίσουν το περίγραμμα».

ΕΕ: Αποδοκιμάζει τις κυρώσεις της Μόσχας σε βάρος Ευρωπαίων ο Ζ.Μπορέλ

Την αποδοκιμασία της ΕΕ για την απόφαση της Μόσχας να επιβάλει κυρώσεις εναντίον υπηκόων της ΕΕ εκφράζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει την απόφαση των ρωσικών αρχών να απαγορεύσουν σε ορισμένους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, καθώς και μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κοινοβουλίων των κρατών μελών, να εισέρχονται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρει ο κ. Μπορέλ στην ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «σε αντίθεση με τις ρωσικές αντικυρώσεις, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ δημοσιεύονται με διαφάνεια και βασίζονται σε σαφή κριτήρια, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και νομικούς τρόπους αμφισβήτησής τους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων και σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη γι’ αυτόν τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και θα λογοδοτήσει για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην πορεία του», καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.