Πόλεμος στην Ουκρανία: Σταδιακή αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από Κίεβο και Τσερνίχιβ

Η Ρωσία φαίνεται να υλοποιεί σταδιακά την δέσμευση που ανέλαβε μετά τις διαβουλεύσεις της Κωνσταντινούπολης, περιορίζοντας την κλίμακα των επιχειρήσεών της στον βορρά της Ουκρανίας.

«Παρατηρούμε την κίνηση κοινών ρωσικών οχηματοπομπών με διαφορετικούς αριθμούς οχημάτων» με κατεύθυνση την Λευκορωσία, έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολεξάντρ Παβλιούκ. Συμπλήρωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έφυγαν από το χωριό Χοστομέλ, αλλά παραμένουν στην κωμόπολη Μπούτσα.

Εξάλλου ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Τσερνίχιβ Βιατσεσλάβ Τσαούς δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως, παρόλο που ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή, «αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα εξακολουθούν να είναι πιθανά, ουδείς το αποκλείει», ενώ πρόσθεσε πως ουκρανικές δυνάμεις εισέρχονται και καταλαμβάνουν οικισμούς τους οποίους κατείχαν προηγουμένως ρωσικά στρατεύματα.

Ο Τσαούς δήλωσε πως εξακολουθεί να είναι πολύ νωρίς για να μειώσουν την επιφυλακή τους οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ, καθώς ρωσικά στρατεύματα «βρίσκονται ακόμη στη γη μας».

Κίεβο: Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντώνονται στον ανατολικό και τον νότιο τομέα

Ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της Ουκρανίας, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε νεότερο ενημερωτικό δελτίο.

Έκανε λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας. Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές, συνέχισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα θέλει να οργανώσει αυτό που αποκάλεσε “ψευδο-δημοψήφισμα” στην περιφέρεια της Χερσώνας για να σχηματιστεί «λαϊκή δημοκρατία» όπως αυτές που είχαν ιδρυθεί στα εδάφη των αυτονομιστών.

Το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε. Το Χάρκοβο συνεχίζει να βομβαρδίζεται, ενώ προσπάθεια των ρώσων να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ απέτυχε. Αποτυχημένη ήταν επίσης η προσπάθεια προέλασης στη Μικολάγιφ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Στον βορρά, ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν. Η Μόσχα ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκλιμακώσουν την επίθεση στο Κίεβο και θα επικεντρωθεί στο Ντονμπάς.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε εξάλλου «βέβαιος πως είναι πολύ ευχάριστο για όλους εσάς να διαβάζετε τις ειδήσεις και να βλέπετε ότι οι ουκρανικές πόλεις σταδιακά απελευθερώνονται από τις δυνάμεις κατοχής», σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, προειδοποιώντας πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. «Όλοι θέλουμε τη νίκη», όμως «θα γίνουν κι άλλες μάχες. Έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας για να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε».

Ολοκληρώνεται η ρωσική αποχώρηση από το Τσερνόμπιλ

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, τον οποίο κατέλαβαν κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, παίρνοντας μαζί τους ομήρους, ανακοίνωσαν αοι ουκρανικές αρχές.

Ο Γεβχέν Κραμαρένκο, ο επικεφαλής της Energoatom, της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον σταθμό, επιβεβαίωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τους χώρους του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού, αλλά λίγες ρωσικές δυνάμεις παραμένουν εντός της ζώνης αποκλεισμού που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ.

Η Energoatom ανακοίνωσε επίσης ότι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που παρέμειναν στον πυρηνικό σταθμό και την γύρω περιοχή από τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κατασκεύασαν οχυρωματικά έργα και έσκαψαν χαρακώματα εντός του Κόκκινου Δάσους, την πλέον μολυσμένη με ραδιενέργεια ζώνη γύρω από τον σταθμό του Τσερνόμπιλ, ενώ επί εβδομάδες όργωναν την ζώνη με τανκς και βαρέα οχήματα σηκώνοντας σύννεφα ραδιενεργού σκόνης.

Αφού εκτέθηκαν επί μεγάλο διάστημα σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας, οι ρώσοι στρατιώτες πανικοβλήθηκαν με τη εμφάνιση συμπτωμάτων προσβολής από την ραδιενέργεια, βρέθηκαν στα πρόθυρα στάσης και, σύμφωνα με την Energoatom, αυτός ήταν ο λόγος της ρωσικής αποχώρησης.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ρώσοι στρατιώτες που έσκαψαν τα χαρακώματα στην ζώνη αποκλεισμού εκτέθηκαν στην ραδιενέργεια.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι Ρώσοι στρατιώτες που εκτέθηκαν στην ραδιενέργεια στην «νεκρή ζώνη» του πυρηνικού σταθμού έχουν σταλεί σε ειδικό ιατρικό κέντρο στην Λευκορωσία.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Energoatom και της ουκρανικής κυβέρνησης και αναζητεί ανεξάρτητη αξιολόγηση των συμβάντων.