Έρχονται αυστηρές ποινές σε όσους ασκούν βία σε γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς (Βίντεο)

Για τις αυστηρές ποινές που θα επιβάλλονται από την 1η Μαΐου σε όσους ασκούν βία κατά των γιατρών, των νοσηλευτών και των διασωστών του ΕΚΑΒ αλλά και κατά των ασθενών στα νοσοκομεία, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά της Βίας σε γιατρούς και υγειονομικούς.

Από 1η Μαΐου τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, και όσοι ασκούν βία κατά των υγειονομικών, το πιο πιθανόν είναι να οδηγηθούν στη φυλακή, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Φλωρίδης.

Προτεραιότητα η προστασία των γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών

Για τις αλλαγές του νέου Ποινικού Κώδικα θα ισχύσουν από 1η Μαΐου και ο κ. Φλωρίδης δηλώνει τα εξής: «Θεσπίσαμε επιτέλους μία διάταξη πάρα πολύ σαφή και συγκεκριμένη, με την οποία προστατεύονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες του ΕΚΑΒ και οι ασθενείς στα νοσοκομεία, όταν ασκούν το λειτούργημά τους ή περιθάλπονται. Πιστεύουμε ότι αυτή η διάταξη θα προστατεύσει όλους όσοι εργάζονται σκληρά στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τις ημέρες της εφημερίας, από λεκτικές επιθέσεις ή και μια άλλου είδους βία σωματική, και θα τους προστατεύσει αποτελεσματικά, γιατί οι προβλεπόμενες ποινές δεν αστειεύονται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να το πάρουν όλοι» σημείωσε ο κ. Φλωρίδης.

Όσοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες είναι πιθανό να οδηγηθούν στη φυλακή, διότι «οι προβλεπόμενες ποινές δεν αστειεύονται» όπως λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης – Η βία εναντίον των γιατρών, είναι βία εναντίον των ασθενών

Επισημαίνοντας ότι όσοι ασκούν βία θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης, ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια, λοιπόν, ας το σκέφτονται πάρα πολύ όλοι αυτοί που έχουν στο μυαλό τους να διαπράξουν τέτοιες ενέργειες. Πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ γιατί στα νοσοκομεία πρέπει να υπάρχει τάξη, πρέπει να υπάρχει ηρεμία, γιατί οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και επομένως οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όταν ασκούν το λειτούργημά τους. Δεν μπορεί να είναι εκτεθειμένοι σε πράξεις βίας, είτε είναι λεκτικές είτε σωματικές. Γι’ αυτό, αυτό που κάναμε στον Ποινικό Κώδικα θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει εξειδίκευση του νομοθετικού πλαισίου για τα ιατρικά σφάλματα.

«Μέσα στο νοσοκομείο, η έννοια της βίας απλώς δεν υπάρχει», λέει ο Εξαδάκτυλος

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι η Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά της βίας σε υγειονομικούς καθιερώθηκε στην Ευρώπη πριν από τρία χρόνια. «Είναι μία ημέρα που σηματοδοτεί ότι το φαινόμενο της βίας εναντίον των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων όσοι συνεργάζονται στα νοσοκομεία δεν έχει θέση. Πρέπει να παταχθεί πριν να διογκωθεί και φτάσει τις διαστάσεις που έχει σε άλλα σημεία του πλανήτη, για έναν και κύριο λόγο: η βία εναντίον της ιατρικής μπλούζας ουσιαστικά είναι βία εναντίον των ασθενών, διότι ο άνθρωπος που λειτουργεί υπό καθεστώς οποιασδήποτε απειλής ή φόβου αποδίδει λιγότερα απ’ όσα του επιτρέπουν οι δυνάμεις του και οι γνώσεις του. Κι αυτό είναι μία τεράστια αδικία για τους ασθενείς πρωτίστως. Η πρόσφατη νομοθεσία μας δίνει πολύ μεγάλη ικανοποίηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι μέσα στο νοσοκομείο, η έννοια της βίας απλώς δεν υπάρχει. Ανεξαρτήτως λόγου, πολύ απλά, βία δεν νοείται. Δεν το επιτρέπει η κουλτούρα μας, δεν το επιτρέπει ο ευρωπαϊκός μας πολιτισμός» πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Στόχος ο μηδενισμός των περιστατικών βίας – «Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό εργάζονται κάτω από συνθήκες burnout, σε συνθήκες υποστελέχωσης»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, από την πλευρά του, επισήμανε ότι στόχος όλων είναι ο μηδενισμός των περιστατικών βίας. «Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό εργάζονται κάτω από συνθήκες burnout, εργάζονται κάτω από συνθήκες υποστελέχωσης. Φυσικά οι πολίτες σε κάποιες περιπτώσεις ταλαιπωρούνται λόγω των αδυναμιών που έχει το σύστημα υγείας, αλλά αυτά δεν πρέπει να οδηγούν σε καμία περίπτωση σε περιστατικά βίας απέναντι στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το υγειονομικό προσωπικό. Οι συνθήκες στα νοσοκομεία πρέπει να βελτιωθούν, προσλήψεις στα νοσοκομεία πρέπει να γίνουν για να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, αλλά πρέπει και ο καθένας να γνωρίζει ότι το νέο καθεστώς του ποινικού κώδικα ορίζει αυστηρότατες ποινές και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον υπουργό και την κυβέρνηση που στάθηκε δίπλα μας σ’ αυτό το αίτημά μας, να γίνει αυτό το αδίκημα ιδιώνυμο» ανέφερε ο κ. Νίτσας.

Προκλήθηκε ένταση με γιατρούς και υγειονομικούς για τα απογευματινά χειρουργεία

Στη διάρκεια της εκδήλωσης επικράτησε ένταση καθώς γιατροί και υγειονομικοί μπήκαν στην αίθουσα κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην υποβάθμιση του συστήματος υγείας και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία κάνουν πρεμίερα σήμερα στο ΑΧΕΠΑ και το Παπαγεωργίου.

Οι υγειονομικοί, που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα έξω από το νοσοκομείο Παπαγεωρίου, τόνισαν ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να δώσει λύση στις μεγάλες λίστες αναμονής που υπάρχουν ειδικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ έκαναν λόγο για εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

«Η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ, ξεπερνάει τον εαυτό της και προχωράει πολλαπλά βήματα περαιτέρω την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, σημειώνοντας ότι στα απογευματινά χειρουργεία θα μπορέσουν να καταφύγουν μόνο όσοι έχουν χρήματα.

Για τις λίστες αναμονής στη Θεσσαλονίκη ανέφερε πως η τρομακτική αύξησή της «δεν ήρθε από τον ουρανό», αλλά «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του δημοσίου συστήματος υγείας». Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, στην πόλη λειτουργούν λίγες περισσότερες από 40 χειρουργικές αίθουσες από το σύνολο των 70 που μπορούν να αναπτυχθούν. Και διερωτήθηκε γιατί δεν γίνονται προσλήψεις και δεν δίνονται κίνητρα στους γιατρούς, ώστε να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν στην πρωινή βάρδια. «Ζητάμε από τους ασθενείς να ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά μας που είναι οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού και οι μισθολογικές αυξήσεις και τα λοιπά κίνητρα για να έρθουν υγειονομικοί στο ΕΣΥ», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Τασιούδης, μέλος του σωματείου εργαζομένων του Παπαγεωργίου, επισήμανε ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν 14 χειρουργικές αίθουσες, εκ των οποίων οι πέντε είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. «Πάγιο αίτημά μας», πρόσθεσε, «είναι η δημόσια και δωρεάν υγεία. Κάθε μέτρο που μετατρέπει να νοσοκομεία σε επιχειρήσεις θα μας βρίσκει αντιμέτωπους».

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν και σωματεία ασθενών, τα μέλη των οποίων υπογράμμισαν ότι πολύς κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για να χειρουργηθεί και απαίτησαν να λειτουργούν σωστά τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι υγειονομικοί παραμένουν στην είσοδο του νοσοκομείου, όπου αναμένεται να φτάσει και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την πρεμιέρα των απογευματινών χειρουργείων. Υπενθυμίζεται ότι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα τέσσερα απογευματινά χειρουργεία, δύο επεμβάσεις κήλης και δύο αρθροπλαστικής γόνατος, ενώ λίγη ώρα αργότερα θα γίνει επέμβαση βουβωνοκήλης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Πηγή: https://www.in.gr

The post Έρχονται αυστηρές ποινές σε όσους ασκούν βία σε γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς (Βίντεο) appeared first on ZANTETIMES.GR.