Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μαριούπολη και η κοινότητα ελληνικής καταγωγής που διαμένει στην περιοχή, εξετάστηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη τον οποίο δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη θερμά τον κ. Ανδρουλάκη για τους χειρισμούς του στην προσπάθεια προστασίας της ελληνικής ομογένειας της Μαριούπολης, εξαίροντας την υπευθυνότητα και την ενσυναίσθηση του έλληνα διπλωμάτη.
O Μανώλης Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέμεινε στη βομβαρδιζόμενη πόλη, σε εξαιρετικά δύσκολες κι επικίνδυνες συνθήκες.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να κρατήσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Μαριούπολη μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ τόνισε με έμφαση ότι αυτό που προέχει τώρα είναι “το πώς θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της πόλης όταν με το καλό τελειώσουν οι εχθροπραξίες και μπουν τίτλοι τέλους σε αυτήν την ρωσική εισβολή” εξαιτίας και της σημαντικής παρουσίας της ελληνικής ομογένειας στην πόλη.
Συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός για την ελληνική συνεισφορά στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης μετά τη λήξη του πολέμου και για την ενίσχυση της ομογένειας, με δεδομένο ότι άρχισε να επαναλειτουργεί το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό.
Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την προστασία της ομογένειας, τον ευχαρίστησε για το προσωπικό του ενδιαφέρον και τόνισε ιδιαίτερα την σημασία του τηλεφωνήματος του κ. Μητσοτάκη στον Ουκρανό Πρόεδρο που όπως είπε, “έθεσε σε κίνηση μία διαδικασία η οποία ήταν «η αρχή του τέλους» για τη δική μας έξοδο από την πόλη”.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και η αρμόδια Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Διπλωματικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, Πρέσβης ‘Αννα-Μαρία Μπούρα.