Ρωσικό φυσικό αέριο: Από Ευρώ σε Ρούβλια για να στηριχθεί η οικονομία της χώρας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν την αγορά φυσικού αερίου σε ρούβλια. Οι κύριοι εισαγωγείς, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως η ρωσική οικονομία μπορεί να υποστεί απώλειες.

«Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν πως είν αι προσπάθεια να στηριχθεί το ρούβλι. Στόχος είναι να αυξηθεί η ζήτηση. Όμως συνομίλησα με έναν ειδικό που πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος οι πελάτες να απομακρυνθούν. Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να δημιουργήθει χάος σε ολόκληρο το σύστημα πληρωμών. Αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο για την οικονομία της Ρωσίας, η οποία εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές του φυσικού αέριου» μεταδίδει η δημοσιογράφος του euronews Γκαλίνα Πολόνσκαγια.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε ένα λογαριασμό στην κρατικά ελεγχόμενη Gaz prombak. Σύμφωνα με το σχέδιο οι πελάτες θα πληρώσουν σε ευρώ, ενώ αργότερα η τράπεζα θα μετατρέπει τα ευρω σε ρούβλια.

Η αύξηση των επιτοκίων στο 20% οδήγησε σε ανάκαμψη το ρούβλι. Όμως αν αυξηθούν οι κυρώσεις, η αύξηση των επιτοκίων δεν θα αποτελεί λύση. Η πίεση αυξάνεται καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας αποκομμένο από τις κύριες αγορές.

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων ενδέχεται να περιοριστούν στις “φιλικές” χώρες, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος Μεντβέντεφ

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του, μεγάλη εξαγωγός σιτηρών, ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο στα «φιλικά» κράτη, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι θα ήθελε να παρουσιάσει «κάποια απλά αλλά σημαντικά στοιχεία για την επισιτιστική ασφάλεια στη Ρωσία». Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν μέρος της γεωργικής πολιτικής της χώρας επί χρόνια.

«Θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας», τόνισε ο Μεντβέντεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική».

Ήδη η Ρωσία παρέχει σιτηρά κυρίως στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η ΕΕ και η Ουκρανία είναι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της στο εμπόριο σιτηρών.

Προτεραιότητα αποτελεί η εγχώρια αγορά της Ρωσίας και ο έλεγχος τιμών σε αυτή, επεσήμανε ο Μεντβέντεφ. Η Ρωσία έχει επιβάλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιτηρών και φόρους από το 2021 σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές τροφίμων. Οι εξαγωγές σιτηρών στους «φίλους» της Ρωσίας θα πληρώνονται τόσο σε ρούβλια όσο και στα εθνικά νομίσματα των χωρών, εξήγησε ο ίδιος.