Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εγκαταλείπει τα βουλευτικά έδρανα, με τη λήξη της θητείας του, υπογραμμίζει στην συνέντευξή του, ότι «στο ευρωκοινοβούλιο πρέπει να σταλεί η Εθνική Ελλάδας»
«Οι ευρωεκλογές δεν είναι β’ κατηγορίας, δεν είναι ένα μεγάλο γκάλοπ. Εδώ, στο ευρωκοινοβούλιο πρέπει να σταλεί η Εθνική Ελλάδας».
Στη φράση του αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επί 15 χρόνια Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη[1], ο οποίος, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο euronews, στέλνει το μήνυμα για μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία του Ιουνίου.
Ο κ. Παπαδημούλης που δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, διότι, όπως λέει, «τρεις θητείες στο ευρωκοινοβούλιο είναι υπέρ αρκετές», μιλά για τις θετικές και τις αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την τελευταία πενταετία.
Εξηγεί για ποιούς λόγους, ειδικά οι νέοι πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες μαζικά, τονίζοντας με έμφαση πως το μέλλον ενός 17χρονου «εξαρτάται πάρα πολύ από το τι θα αποφασίζεται στις Βρυξέλλες».
Τα θετικά και τα αρνητικά βήματα
Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτηρίζει «εξαιρέσεις θετικών βημάτων» την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η κοινή προμήθεια των εμβολίων κατά της COVID-19, λέει, είναι ένα θετικό βήμα, «παρότι και εκεί υπάρχει μια γκρίζα ζώνη στις τιμές και στα κρυφά sms μεταξύ Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά».
Για το Ταμείο Ανάκαμψης σημειώνει ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές έδωσαν μάχη και έτσι η Ελλάδα θα λάβει 36 δισ. Ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναλύει όμως και ένα ένα τα θέματα, στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση, «με ευθύνη της ευρωπαϊκής ηγεσίας και κυρίως του Συμβουλίου, δεν παίρνει καλό βαθμό»: Τα θέματα αυτά είναι η ανάγκη για μείωση των ανισοτήτων, για ισχυρότερη ευρωπαϊκή αυτονομία, η εξωτερική πολιτική, η επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης, οι επενδύσεις στο μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η στήριξη των πολιτικών συνοχής και των της κοινής αγροτικής πολιτικής.
Χαρακτηρίζει μάλιστα ανεπαρκή την τροποποίηση του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκε 50 δισ. για την Ουκρανία, αλλά δεν βρήκε κάποια ποσά για να δώσει στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τη δυνατότητα να προσαρμοστούν, με καινούργια εργαλεία και πρόσθετη χρηματοδότηση, στις απαιτήσεις που επιβάλλει η προσαρμογή της ΚΑΠ», σημειώνει.
«Τα πολιτικά εγγόνια του Χίτλερ και του Μουσολίνι»
Αναφερόμενος στον κίνδυνο ανόδου των ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων στις ευρωεκλογές, ο κ. Παπαδημούλης, τα χαρακτηρίζει «πολιτικά εγγόνια του Χίτλερ και του Μουσολίνι».
Κάνει λόγο για «αντιδημοκρατικές, αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, που δεν θέλουν περισσότερη, ισχυρότερη και καλύτερη Ευρώπη» και τονίζει με έμφαση ότι εάν επικρατήσουν τέτοια κόμματα θα πρόκειται για «ένα μεγάλο βήμα πίσω και κίνδυνο και για τη δημοκρατία και για το ίδιο το στοίχημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
Τα βασικά ζητούμενα των ευρωεκλογών
Δύο παράγοντες, κατά τον κ. Παπαδημούλη, μπορούν να αποτρέψουν την άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωελογές.
Ο ένας είναι η ανάδειξη όσο το δυνατόν περισσότερων δημοκρατικών δυνάμεων, από την Αριστερά μέχρι και την Κεντροδεξιά.
Ο άλλος είναι η συμμετοχή της νέας γενιάς στην εκλογική διαδικασία.
«Αν οι νέοι αποφασίσουν να ψηφίσουν, θα μπει φρένο», είναι η χαρακτηριστική φράση του Αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου.
Γιατί η ψήφος δεν πρέπει να είναι χαλαρή
Μετά από 15 χρόνια στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου και 10 από αυτά ως αντιπρόεδρος του σώματος, ο κ. Παπαδημούλης επιχειρεί να ξεκαθαρίσει για ποιούς λόγους πρέπει να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες του Ιουνίου.
«Δεν είναι β’ κατηγορίας οι ευρωεκλογές, δεν είναι ένα μεγάλο γκάλοπ. Επτά στις δέκα αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ελλάδα είναι προσαρμογή του ελληνικού δικαίου στο ευρωπαϊκό δίκαιο», τονίζει και προσθέτει με έμφαση: «Εδώ πρέπει να σταλεί η Εθνική Ελλάδας»
Και εξηγεί: «Οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ, τι κόμμα θα ψηφίσουν και σε ποιά πρόσωπα θα δώσουν ψηφο εμπιστοσύνης. Κάποιος μπορεί να είναι πολύ καλός στη δουλειά του και να μην κάνει για ευρωβουλευτής. Επομένως να σκεφτούν πάρα πολύ οι πολίτες και τι κόμματα θα ψηφίσουν και πού θα βάλουν τον σταυρό προτίμησης».
Τι προσδοκά για το μέλλον
Ο ίδιος αποχωρώντας από τα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου εκφράζει την ελπίδα του για δύο ακόμη πράγματα:
1. Την πιο νεανική σύνθεση της ελληνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
2. Στην συμμετοχή περισσότερων γυναικών στο ευρωκοινοβούλιο.
«Και προσέξτε που θα βάλετε τον σταυρό σας», ξαναλέει, «όχι σε σελέμπριτις, αλλά σε ανθρώπους ικανούς να κάνουν τη διαφορά και να εκπροσωπούν όχι μόνο την παράταξή τους αλλά και τη χώρα τους».
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Παπαδημούλη στο euronews στο βίντεο, στο πάνω μέρος της σελίδας.