Η μεγάλη αλλαγή μετά τα capital controls και τον κορονοϊό- Το «αθέατο κόστος» των μετρητών
Η ημέρα που τα μετρητά θα πάψουν να είναι το κυρίαρχο μέσο πληρωμών στην Ελλάδα δεν είναι μακριά.
Σύμφωνα με τις εκτμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) το 2027 οι πληρωμές με κάρτες ή ψηφιακό πορτοφόλι θα είναι περισσότερες από αυτές που γίνονται με μετρητά.
«Δεν έχουμε κάνει απλώς πρόοδο. Μιλάμε για έναν μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε στο euronews η Βάλια Αρανίτου, καθηγήτρια Οικονομικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ και διευθύντρια του ΙΝ.ΕΜ.Υ. Το γεγονός ότι το 82% των Ελλήνων καταναλωτών έχει πάντα μαζί του κάρτα ή ψηφιακό πορτοφόλι, σημαίνει ότι πράγματι υπάρχει μετασχηματισμός μέσα σε λίγα χρόνια».
Πόσο καθοριστικό είναι στη χρήση ψηφιακών μέσων πληρωμής το γεγονός ότι θεωρείται τρόπος αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής;
«Είναι αρκετά σημαντικό, είναι περίπου 20% και αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας θέλει να μην υπάρχει φοροδιαφυγή και επιλεγεί και για αυτό το λόγο την κάρτα.»
Όπως ανέδειξε η έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου σε συνεργασία με την VISA, οι Έλληνες προσχωρούν αργά, αλλά σταθερά, στην κουλτούρα των ηλεκτρονικών πληρωμών, ιδιαίτερα όσοι είναι νεότεροι, με μεγαλύτερη μόρφωση και οικονομική άνεση .
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τελικά η χρήση μετρητών έχει κόστος για όλους: καταναλωτές, εμπόρους και δημόσιο.
«Βιβλιογραφικά εκτιμάται ότι για την οικονομία και για τον έμπορο, το κόστος αποδοχής μετρητών υπολογίζεται γύρω στο 3-4% και σχετίζεται με το κόστος διαχείρισης μετρητών, προμήθειας, αποθήκευσης, μαζί με την ασφάλεια και την ευκολία » υπογραμμίζει ο Νίκος Πετράκης, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της VISA .
Ένας από τους λόγους που οι πολίτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι η ασφάλεια των συναλλαγών. Για παράδειγμα πολλοί φοβούνται να αποθηκεύσουν διαδικτυακά τα στοιχεία της κάρτας τους, κάτι για το οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών συναλλαγών διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας.
«Όταν αποθηκεύουμε τα στοιχεία της κάρτας μας, δημιουργείται ένας μοναδικός κωδικός, ο οποίος είναι ένα κλειδί, το οποίο δεν μπορεί να ανοίξει καμία πόρτα» εξηγεί ο Νίκος Πετράκης. «Πολύ απλά γιατί αυτό το κλειδί μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί μόνο από την ομάδα της VISA. Η VISA ξέρει σε ποιον αριθμό κάρτας αντιστοιχεί αυτός ο κωδικός που δημιουργείται, ο οποίος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πουθενά και από κανέναν ακόμα και αν τον υποκλέψει. »
Αν και η πρόοδος είναι σημαντική, μεγάλο μέρος των πολιτών παραμένει μακριά από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Σχεδόν 2 στους 10 δεν έχουν κάνει ποτέ αγορές από το διαδίκτυο, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που παρασύρονται από τις «σειρήνες» των influencer και αγοράζουν προϊόντα μέσα από προωθητικές ενέργεις στα κοινωνικά δίκτυα.