«Τσαντίρι αυξήσεων» έχει στηθεί από το απόγευμα της Τετάρτης έξω από την «πρωθυπουργία» στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων των συνδικάτων.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πολιτική αυξήσεων, στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση στα κατεχόμενα.
Την Παρασκευή, μετά από αρκετά χρόνια, θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία σε «δημόσιο» και ιδιωτικό τομέα με την συμμετοχή 19 συντεχνιών και οργανώσεων, ενώ στήριξη στην κινητοποίηση των διαμαρτυρομένων εξέφρασε το αντιπολιτευόμενο ΡΤΚ.
Την Τετάρτη, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων έστησαν το «τσαντίρι αυξήσεων» και άναψαν φωτιά σε βαρέλι έξω από το «πρωθυπουργικό γραφείο» καλώντας τον κόσμο να τους στηρίξει.
Εκεί βρέθηκαν ο πρόεδρος και «βουλευτές» του ΡΤΚ.
Έξω από την «πρωθυπουργία» αλλά κι έξω από την «βουλή», οι συντεχνίες μοιράζουν ψωμί για να δείξουν ότι αυτοί που «κυβερνούν» έχουν κάνει τον λαό να έχει ανάγκη ακόμα και ένα καρβέλι ψωμί.
Ο πρόεδρος μιας εκ των συντεχνιών, Kamu-Sen που συμμετέχουν στην απεργία, ο Μεχμέτ Ατάν δήλωσε στην “Κίμπρις Ποστασί” ότι η σημερινή κατάσταση φτωχοποιεί κάποιους ενώ άλλους τους κάνει πιο πλούσιους.
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Μόρφου οργανώνει και η ένωση παραγωγών εσπεριδο-καλλιεργειών, αφού «η παραγωγή καθίσταται αδύνατη μέρα με τη μέρα λόγω των εξωφρενικών τιμών και οι τιμές που προσφέρονται για αγορά εσπεριδοειδών δεν είναι αντίστοιχες».
Αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς Μαρτίου το ψευδοκράτος
Τριάντα πέντε εκ ΤΛ από τα 150 εκ που ζήτησε θα λάβει ως δάνειο το ψευδοκράτος για να πληρώσει μισθούς για τον Μάρτιο.
Όπως αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ, η διαδικασία προσφοράς προκηρύχθηκε μέσω της «κεντρικής τράπεζας» αλλά δεν έγινε κατορθωτό να συγκεντρωθεί το ποσό που ζητήθηκε αρχικά.
Το ποσό των 35 εκ ΤΛ δανείσθηκε το «υπουργείο δημοσιονομικών» για διάρκεια 100 ημερών, όπως προστίθεται, και μάλιστα με μέσο όρο τόκων το 24,86%.
Ο τ/κ Τύπος ασχολείται με το θέμα καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η «κυβέρνηση» καταφεύγει σε δανεισμό για ν’ ανταπεξέλθει είτε σε μισθούς και συντάξεις είτε σε άλλες δημοσιονομικές υποχρεώσεις.
Ο πρώην «υπουργός δημοσιονομικών», Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι η σημερινή κατάσταση με τις συνεχείς αυξήσεις θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, η «κυβέρνηση» θα βρεθεί πάλι σε αδιέξοδο, θα ζητήσει χρήματα από την Τουρκία και μπορεί να μην τα πάρει. Τότε, είπε, θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τον «λαό» και την «κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενί Ντουζέν, το 2021 η «κυβέρνηση» δανείσθηκε συνολικά 664.263.000 ΤΛ ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 135 εκ ΤΛ. Τα τελευταία 35 εκ ΤΛ είναι με την διαδικασία των «κυβερνητικών ομολόγων εγχώριου χρέους».