Ασφάλεια μεταφορών…
Κλεισαμε σχεδόν ένα χρόνο από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε την ζωή σε 57 συνανθρώπους μας (κυρίως νέους) και η έννοια της «ασφάλειας των Μεταφορών» πρέπει επιτέλους να αποκτήσει την βαρύνουσα σημασία που της αρμόζει… Μια ασφάλεια που πρέπει και οφείλουμε όλοι μας να την βάλουμε σε 1ό πλάνο ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες τραγικές παραλήψεις με εκατόμβες νεκρών.
Ένα από τα θέματα που θα έπρεπε να επανεξεταστεί εδώ στο νησί είναι το θέμα της εναέριας κυκλοφορίας και του απαρχαιωμένου radar της Ανδραβίδας…
Ένα σύστημα τόσο απαρχαιωμένο που αποδεικνύεται όμως αρκετό για να καταγραφεί, για μια ακόμα φορά, το «στίγμα» της διαχρονικής ανικανότητας της επίσημης Πολιτείας να διασφαλίσει την έγκαιρη ύπαρξη βασικών υποδομών ώστε να μην «ψαλιδίζονται» τα απαραίτητα στοιχεία τόσο για την ασφάλεια των πτήσεων όσο και των όποιων προοπτικών ανάπτυξης.
Η μεγαλύτερη ζήτηση στο κλάδο του τουρισμού οδηγεί της αεροπορικές εταιρίες στο έντονο ενδιαφέρον για πρόσθετα δρομολόγια αλλά ο ελλιπής εκσυγχρονισμός του Radar δυσκολεύει την εναέρια κυκλοφορία καθώς μπορεί να ανταπεξέλθει σε περιορισμένο αριθμό slots (3) όταν οι ανάγκες του νησιού κυμαίνονται τουλάχιστον σε τριπλάσια επίπεδα…
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως τα στρατιωτικά αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται και από πολιτικά αεροπλάνα (σ.σ αεροδρόμια όπως της Ανδραβίδας) την ευθύνη του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αλλά και της διαχείρισης κυκλοφορίας εντός των αεροδρομίων έχει η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) η οποία, όπως ορίζεται, θα εισπράττει τίμημα από το Δημόσιο γι’ αυτό το λόγο. Την ίδια στιγμή όμως, υπεύθυνη έναντι της Fraport Greece (διαχειρίστρια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων) για τα συγκεκριμένα θέματα είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Τα ξεπερασμένα συστήματα που θα πρέπει να αντικατασταθούν δεν επιτρέπουν σε αεροδρόμια όπως της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς να αξιοποιήσουν το σύνολο της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με αεροπορικές πηγές, με αποτέλεσμα να παραχωρούνται λιγότερα slot απ’ όσα θα μπορούσαν να διαχειριστούν.
Το «κλειδί» για ανοίξει ο δρόμος της προμήθειας των νέων συστημάτων βρίσκεται κάπου μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας και ΥΠΑ. Η μεν πρώτη είναι αυτή που πρέπει να εκδώσει τις προδιαγραφές των συστημάτων αλλά η ΥΠΑ είναι εκείνη που θα πρέπει να τις παραδώσει στη Fraport για να τρέξουν οι διαδικασίες.
Σε λίγο πλησιάζει η περίοδος του Πάσχα αλλά και το άνοιγμα, αργότερα, της τουριστικής σεζόν με την κυβέρνηση να παλεύει ακόμα για κινήσεις και «μηνύματα» που θα επιτρέψουν μια ομαλή «επόμενη μέρα» στις μεταφορές : με πρώτο, αναγκαίο βήμα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης.
Εδώ στην Ζάκυνθο που το κύριο χρηματοδοτικό προϊόν είναι ο τουρισμός με μια κίνηση 1.900.000 (αφίξεων – αναχωρήσεων) το 2023 στο αεροδρόμιο μόνο, γίνεται σαφές ότι το κράτος (οποία κυβέρνηση και να είναι στην εξουσία) οφείλει να ξεκινήσει άμεσα μια γενικευμένη εξόρμηση για την ασφάλεια στις δημόσιες μετακινήσεις είτε λέγονται αεροπλάνα είτε λεωφορεία είτε πλοία.
The post Γιώργος Στρούζας: Ασφάλεια μεταφορών… | Το θέμα της εναέριας κυκλοφορίας και του απαρχαιωμένου radar της Ανδραβίδας… appeared first on ZANTETIMES.GR.