Τον τελευταίο μήνα, η Πολωνία έχει δεχθεί 2,3 εκατομμύρια πρόσφυγες, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Όμως το κόστος διαμονής, διατροφής και υγειονομικής περίθαλψης συνεχώς αυξάνεται. Η κυβέρνηση της Πολωνίας ζητεί άμεση βοήθεια.[1][2]
«Το μηνιαίο κόστος υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ζλότι. Οπότε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μια δήλωση, ένα σύνθημα. Οφείλει να μεταφραστεί σε πραγματική, οικονομική στήριξη[3]. Η Πολωνία σηκώνει μεγάλο βάρος, το κόστος ειναι ιδιαίτερα σημαντικό» δήλωσε ο Πολωνός υπουργός υγείας, Αντάμ Νιεντζιέλσκι.
Οι Ουκρανοί που συνεχίζουν να φτάνουν στα πολωνικά σύνορα νιώθουν ανακούφιση αφού αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο.
«Ο πατέρας μου έχει πάθει τρία εγκεφαλικά, Μόνος του δεν μπορεί να κινηθεί.[4] Φυσικά ήταν πολύ δύσκολο ταξίδι. Όμως εθελοντές μας βοήθησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού[5], μας βοήθησαν με τις αποσκευές μας. Αυτό έκανε το ταξίδι πιο εύκολο» υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόσφυγας Νικολάι Ναζάροβ.
«Όταν οι δυνάμεις κατοχής πλησίασαν και στη συνέχεια κατέλαβαν την πόλη μας, αποφασίσαμε να φύγουμε. Τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο και εγώ δεν μπορώ να δουλέψω. Η εταιρεία μας έχει καταστραφεί» δήλωσε η Ουκρανή πρόσφυγας, Όλγα Κογιάλιοβα.
Πολλοί Ουκρανοί μετά την Πολωνία κατευθύνονται σε άλλες χώρες[6]. Όμως πολλοί επιλέγουν να παραμείνουν ελπίζοντας πως σύντομα θα τελειώσει ο πόλεμος.
References
- ^ η Πολωνία έχει δεχθεί 2,3 εκατομμύρια πρόσφυγες, (gr.euronews.com)
- ^ Η κυβέρνηση της Πολωνίας ζητεί άμεση βοήθεια. (gr.euronews.com)
- ^ μεταφραστεί σε πραγματική, οικονομική στήριξη (gr.euronews.com)
- ^ έχει πάθει τρία εγκεφαλικά, Μόνος του δεν μπορεί να κινηθεί. (gr.euronews.com)
- ^ Όμως εθελοντές μας βοήθησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (gr.euronews.com)
- ^ μετά την Πολωνία κατευθύνονται σε άλλες χώρες (gr.euronews.com)