Μετά την απαγόρευση στην Ευρώπη ρωσικών μέσων ενημέρωσης όπως το Russia Today και το Sputnik, η προπαγάνδα του Κρεμλίνου περνά από άλλο κανάλι: τους διαδικτυακούς λογαριασμούς των ρωσικών πρεσβειών.
Οι συνήθεις διπλωματικοί κώδικες δεν διακρίνονται πουθενά. Ο τόνος είναι συχνά πολύ επιθετικός και ο λόγος παραπλανητικός.
Μεταξύ των επαναλαμβανόμενων θεμάτων, η καταγγελία μιας λεγόμενης ρωσοφοβίας.
Έτσι στη Γαλλία, στο παρακάτω tweet, η πρεσβεία καλεί τους Ρώσους πολίτες να μποϊκοτάρουν τη Ντοβίλ, να μην πάνε στην πόλη, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλειά τους.
Στην πραγματικότητα, είναι μια αντίδραση στην απόφαση του δημαρχείου της Ντοβίλ να τοποθετήσει την ουκρανική σημαία σε βίλα που ανήκει στο ρωσικό κράτος, ως ένδειξη υποστήριξης προς το Κίεβο.
Ένα άλλο, πιο ακραίο παράδειγμα. Πριν από λίγες ημέρες, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία κλήθηκε από το Παρίσι σε εξηγήσεις, μετά τη δημοσίευση γελοιογραφιών που κρίθηκαν «απαράδεκτες» από τις γαλλικές αρχές.
Μια απ’ αυτές απεικονίζει την Ευρώπη, σαν έναν ασθενή ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι στον οποίο οι βασανιστές του εγχέουν ουσίες με τίτλο «νεοναζισμός», «ρωσοφοβία» ή ακόμα και «Covid-19».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να ρυθμίσουν αυστηρότερα το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι πρεσβείες. Η Ρωσία έχει σχεδόν χίλιους διπλωματικούς λογαριασμούς σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια συνδρομητές.
Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα
Αντίστοιχες αναρτήσεις έχει κάνει το τελευταίο διάστημα και η ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, προκαλώντας αντιδράσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάρτηση με τον ισχυρισμό[1] ότι «εγκυμονούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα, κυρίως των τουριστών».
Η συγκλονιστική «απάντηση» της γερμανικής πρεσβείας στη ρωσική
Επιπλέον, μεγάλη αίσθηση προκάλεσε μια ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στη Νότια Αφρική[2]. Με tweet ευχαριστούσε «μεγάλο αριθμό» νοτιοαφρικανών για τις επιστολές στήριξης της Ρωσίας που «τώρα, 80 χρόνια μετά, πολεμάμε ξανά τον ναζισμό στην Ουκρανία».
Η γερμανική πρεσβεία στη Νότια Αφρική απάντησε από κάτω και η απάντηση ήταν…αποστομωτική.
«Λυπούμαστε, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί σε αυτό, είναι απλώς πολύ κυνικό. Αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι να σφάζει αθώα παιδιά, γυναίκες και άνδρες για δικό της όφελος. Σίγουρα δεν είναι «καταπολέμηση του ναζισμού». Ντροπή σε όποιον πιστεύει κάτι τέτοιο. (Δυστυχώς, είμαστε κάπως ειδικοί στον ναζισμό.)»
References
- ^ Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάρτηση με τον ισχυρισμό (gr.euronews.com)
- ^ μεγάλη αίσθηση προκάλεσε μια ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στη Νότια Αφρική (gr.euronews.com)