Λαγκάρντ: Η Κύπρος δεν είναι στο άκρο της Ευρώπης, αλλά στον πυρήνα της

Η Κύπρος βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης και αποτελεί σημαντικό παίκτη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κύπρος θα ανακάμψει από την κρίση που θα επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ εξήρε την προσαρμοστικότητα της οικονομίας κατά την τραπεζική κρίση και κατά την κρίση που επέφερε η πανδημία.

Η κ. Λαγκάρντ, η οποία βρέθηκε στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του κ. Ηροδότου, είχε το πρωί της Τετάρτης συνάντηση με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και κατόπιν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως είναι με μεγάλη χαρά που καλωσορίζει στην Κύπρο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως η επίσκεψή της έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα εν όψει αυτής της σημαντικής συγκυρίας για την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Όπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κ. Λαγκάρντ για την τρέχουσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και να συζητήσει μαζί της μερικές από τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν, οι οποίες έχουν επίσης συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, όπως και για την Ευρωζώνη.

Όπως εξήγησε στην κ. Λαγκάρντ, η σημαντική πρόοδος της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, η οποία, μεταξύ άλλων, οδήγησε στη δημιουργία επαρκών δημοσιονομικών αποθεμάτων, επέτρεψε στην Κύπρο να προστατέψει σημαντικούς πόρους για την υγεία και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.

Σήμερα, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις απαράμιλλες κρίσεις που δημιουργεί. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει νέα εμπόδια, όπως η μείωση των αφίξεων τουριστών, ο αυξημένος πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, τα οποία υπονομεύουν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας».

Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι για άλλη μια φορά «θα καταφέρουμε να υπερβούμε τις προσδοκίες και να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις δεσμεύσεις μας για μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων μας».

Ο Κύπριος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι είναι κοινή η θέση με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της ΕΕ είναι για άλλη μια φορά απαραίτητο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αβεβαιότητες και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα στην γεμάτη προκλήσεις περίοδο που ακολουθεί.

Απευθυνόμενος στην κ. Λαγκάρντ είπε: «Είστε μια φίλη της Κύπρου που παρατήρησε την πτώση και την άνοδο της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ότι η επίσκεψή σας σήμερα καταδεικνύει τη βούλησή μας να συνεργαστούμε στενά και να ενισχύσουμε περαιτέρω την παραγωγική μας συνεργασία».

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ είπε αρχικά πως είναι μεγάλη η χαρά της που βρίσκεται πίσω στην Κύπρο αποδεχόμενη την πρόσκληση του Κωνσταντίνου Ηροδότου. Όπως είπε, το πρωί της Τετάρτης αντάλλαξαν απόψεις για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση και για το δράμα που σημειώνεται δίπλα στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα του τρομερού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Συζητήσαμε τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει για τις χώρες μας εντός της Ευρώπης και συγκεκριμένα εντός της Ευρωζώνης. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι και τρομοκρατημένοι από τις εικόνες του πολέμου και όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», είπε και πρόσθεσε πως από την πλευρά της η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αποτελούν μέρος αυτής της άσκησης.

Σημείωσε πως η προσπάθεια επικεντρώνεται στο «να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία να «τηρηθούν και να εφαρμοστούν με απόλυτη ακεραιότητα και αυστηρότητα οι κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά της Ρωσίας».

Όπως είπε, «υπάρχουν οικονομικές συνέπειες σε όλα αυτά και σαφώς πλήττονται εκείνες οι χώρες που έχουν αναπτύξει έναν εκτεταμένο τομέα υπηρεσιών». Επεσήμανε πως στο παρελθόν η Κύπρος έχει αποδείξει την ικανότητά της να αλλάζει, να βελτιώνεται, να καινοτομεί και να κινείται από ένα επιχειρηματικό μοντέλο σε άλλο.

«Ελπίζω πολύ ότι αυτό θα συμβεί και πάλι γιατί είναι γεγονός ότι θα επηρεαστεί ιδιαίτερα η τουριστική δραστηριότητα», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Κύπρος με τη βοήθεια των εταίρων της, με τη βοήθεια της Ευρώπης και άλλων μελών της Ευρωζώνης θα μπορέσει να ανακάμψει και να ισορροπήσει και να επιστρέψει στην ευημερία και στον δρόμο που είχε ακολουθήσει προηγουμένως, ακόμη και κατά τα χρόνια της πανδημίας, όταν είχε επιδείξει απίστευτη ικανότητα να αντισταθεί στις προκλήσεις».

Η κ. Λαγκάρντ είπε στη συνέχεια πως είναι με μεγάλη χαρά που βλέπει ότι η Κύπρος δεν βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο άκρο της Ευρώπης, αλλά στον πυρήνα της Ευρώπης και είναι βασικός παράγοντας και βασικό μέλος στην Ευρώπη. Διαβεβαίωσε, τέλος, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η φωνή της Κύπρου ακούγεται καλά και γίνεται πολύ καλά σεβαστή στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και ότι η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη και στην οικονομία της.

Από την πλευρά του ο κ. Ηροδότου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που η κ. Λαγκάρντ αποδέχτηκε την πρόσκλησή και βρήκε χρόνο να επισκεφτεί την Κύπρο. Σημείωσε πως η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, έχει ήδη εισέλθει σε μια νέα φάση μεγάλης πρόκλησης που απαιτεί άμεση δράση, η οποία και αναλαμβάνεται τόσο στην ΕΚΤ όσο και στην Κύπρο.

«Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας προς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και χρηματοδότησης, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε και σημείωσε πως με την κ. Λαγκάρντ εργάζονται ήδη προληπτικά στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του πως για άλλη μια φορά θα αντιμετωπίσουμε τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις με τον καλύτερο και πιο ενεργό τρόπο.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, και παρά τις συνέπειες της πανδημίας και τις νέες προκλήσεις, ο κ. Ηροδότου είπε πως διαβεβαίωσε την κ. Λαγκάρντ ότι είναι σταθερό και μπορεί να απορροφήσει τυχόν αναταραχές ή δευτερογενείς επιπτώσεις καθώς οδεύει προς επίλυση του ζητήματος των ΜΕΔ και προς μια νέα εποχή της τεχνολογίας και της αυτοματοποίησης με επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα και ισχυρή ρευστότητα.