Κολομβία: Νεκροί αποστάτες των FARC σε μάχες με τον κυβερνητικό στρατό

Τουλάχιστον έντεκα μαχητές, μέλη ομάδας αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC που απορρίπτει την ειρηνευτική συμφωνία του 2016, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του στρατού της Κολομβίας στα σύνορα με το Περού, ανακοίνωσε την Τρίτη ανώτατος αξιωματικός.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Αλμπέρτο Ροδρίγκες, ανήκαν στη Segunda Marquetalia (σ.σ. «Δεύτερη Μαρκετάλια», η ονομασία παραπέμπει σε ιστορική μάχη που οδήγησε στην ίδρυση των FARC), τη μια από τις δύο μεγαλύτερες φράξιες των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, υπό τη διοίκηση του Ιβάν Μάρκες. Ο Μάρκες υπήρξε υπ’ αριθμόν δύο των FARC, αλλά και διαπραγματευτής στην ειρηνευτική διαδικασία που υποτίθεται ότι θα τερμάτιζε τον εμφύλιο πόλεμο που κράτησε πάνω από μισό αιώνα.

Άλλοι τέσσερις μαχητές, «τραυματίες στις μάχες» στο Πουέρτο Λεγκίσαμο, στο διαμέρισμα Πουτουμάγιο (νότια), συνελήφθησαν, πρόσθεσε ο ανώτατος αξιωματικός.

Ο στρατηγός είπε ότι οι μαχητές που σκοτώθηκαν τελούσαν υπό τις διαταγές ενός από τους οπλαρχηγούς της φράξιας, του λεγόμενου «Μπρούνο», που είναι επιφορτισμένος με τη συγκέντρωση πολτού κόκας, ενός από τα συστατικά για την παρασκευή κοκαΐνης, ώστε να «μεταπωληθεί» στην περιοχή αυτή.

Η περιφέρεια Πουτουμάγιο, η οποία συνορεύει με το Περού και τον Ισημερινό, συγκαταλέγεται σε αυτές όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας. Η Κολομβία είναι η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητές της στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές, οι μαχητές των πρώην FARC συγκρούονται για τα έσοδα της διακίνησης με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN), επισήμως την τελευταία οργάνωση που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία. Στα τέλη Φεβρουαρίου τουλάχιστον 23 αποστάτες των πρώην FARC σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Χωρίς ενιαία διοίκηση, οι ομάδες των αποστατών των FARC αριθμούν κάπου 5.200 μαχητές, στην πλειονότητά τους νεοσύλλεκτους, και δρουν σε διάφορες περιοχές του κράτους της Λατινικής Αμερικής, εκτιμά η μη κυβερνητική οργάνωση INDEPAZ.