Η πρώτη μάχη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και οι υποθέσεις που εκκρεμούν
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ένοχη τη Ρωσία για «αποτυχία λήψης μέτρων για τη διερεύνηση γεγονότων σχετικά με πρόσωπα που φέρεται να έχουν διαπράξει αδικήματα» στα ουκρανικά εδάφη, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.[1][2]
Ήταν το μόνο αδίκημα για το οποίο κρίθηκε ένοχη η Ρωσία στην υπόθεση όπου κατηγορήθηκε από το Κίεβο για χρηματοδότηση των αυτονομιστικών οργανώσεων που δρούσαν στην Ουκρανία.
Το δικαστήριο διευκρίνισε ότι η παροχή οπλισμού και στρατιωτικής εκπαίδευσης δεν εμπίμπτουν στον ορισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για αυτό απέρριψε τις υπόλοιπες κατηγορίες καθώς και το αίτημα της Ουκρανίας για αποζημίωση των κατοίκων αλλά και των οικογενειών των επιβατών της Malaysia Airlines[3] πάνω από την ανατολική Ουκρανία.
Παρόλα αυτά, το Κίεβο εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση.
Lawfare: Νέος τύπος πολέμου κατά της Μόσχας
Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει αυτό που ονομάζεται “lawfare”, δηλαδή έναν νομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας με στόχο να προκαλέσει στρατηγικό πλήγμα στο Κρεμλίνο.
Στο Διεθνές Δικαστήριο εξέτασε επίσης κατηγορίες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τις φυλετικές διακρίσεις- όπου επίσης έκρινε τη Ρωσία ένοχη για μία από τις κατηγορίες- , ενώ θα ακολουθήσουν υποθέσεις για παραβιάσεις του δικαίου της θάλασσας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η υπόθεση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορούσε στη μεταχείριση της μειονότητας των Τατάρων και των ουκρανόφωνων στην κατεχόμενη Κριμαία. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ρωσία δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για να επιτρέψει την εκπαίδευση στα ουκρανικά.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2017 και υπήρξαν μακρές συνεδριάσεις στη Μεγάλη Αίθουσα της Δικαιοσύνης του ICJ, καθώς και χιλιάδες σελίδες εγγράφων που υποβλήθηκαν στους δικαστές. Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, ο Αλεξάντερ Σούλγκιν, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ολλανδία, κατηγόρησε την Ουκρανία για «κατάφωρα ψέματα και ψευδείς κατηγορίες».
Ο κορυφαίος Ουκρανός διπλωμάτης Αντον Κορινεβιτς απάντησε ότι η Ρωσία προσπαθούσε να «μας εξαφανίσει από τον χάρτη». «Ξεκινώντας το 2014, η Ρωσία κατέλαβε παράνομα την Κριμαία και στη συνέχεια συμμετείχε σε μια εκστρατεία πολιτιστικής διαγραφής, με στόχο τους Ουκρανούς και τους Τάταρους της Κριμαίας» δήλωσε.
References
- ^ έκρινε ένοχη τη Ρωσία (gr.euronews.com)
- ^ στην Ουκρανία. (gr.euronews.com)
- ^ των επιβατών της Malaysia Airlines (gr.euronews.com)