Εξακολουθεί να μας εμπνέει το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών
Κάποιοι σήμερα τους παρουσιάζουν ως ανθέλληνες αλλά ακόμα κι αυτό το μένος εναντίον τους, τόσους αιώνες μετά, δικαιώνει αφενός την αδιάλειπτη εξέλιξη της Ελληνικής Παιδείας από τον 4ο αιώνα μ.Χ μέχρι σήμερα και αφετέρου τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στην θεμελίωση της Παιδείας μας.
Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι οι τρεις κορυφαίοι Ιεράρχες και Οικουμενικοί Διδάσκαλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η διδασκαλία τους, που έχει διαμορφώσει τον χριστιανικό πολιτισμό και την ελληνική σκέψη, είναι τόσο βαθιά και πολυεπίπεδη, που ακόμα και σήμερα παραμένει επίκαιρη και αναζωογονητική.
Ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα των τριών ιεραρχών είναι το επαναστατικό τους όραμα για την κοινωνία. Οι τρεις αυτοί άνδρες, που έζησαν τον 4ο και τον 5ο αιώνα μ.Χ., κήρυξαν ένα μήνυμα αγάπης, δικαιοσύνης και ισότητας, που ήταν πρωτοποριακό για την εποχή τους.
Η αγάπη ως θεμέλιο της κοινωνίας
Οι τρεις ιεράρχες θεωρούσαν ότι η αγάπη είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Η αγάπη είναι η δύναμη που ενώνει τους ανθρώπους, που τους κάνει να συνεργάζονται και να δημιουργούν. Η αγάπη είναι το αντίδοτο στην έχθρα, στην εκμετάλλευση και στην αδικία.
Για τους τρεις ιεράρχες, η αγάπη δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα, αλλά μια πράξη. Η αγάπη είναι να αγαπάς τον συνάνθρωπό σου, ακόμα κι αν είναι φτωχός, αδύναμος ή διαφορετικός από εσένα. Η αγάπη είναι να αγωνίζεσαι για τη δικαιοσύνη και την ισότητα, για να δημιουργήσεις μια κοινωνία όπου όλοι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.
Η δικαιοσύνη και η ισότητα
Οι τρεις ιεράρχες ήταν επίσης ένθερμοι υποστηρικτές της δικαιοσύνης και της ισότητας. Θεωρούσαν ότι η δικαιοσύνη είναι η προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία της κοινωνίας.
Η δικαιοσύνη για τους τρεις ιεράρχες σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Η δικαιοσύνη σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί και διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκείας, οικονομικής κατάστασης ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου.
Η ισότητα για τους τρεις ιεράρχες σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να συνεισφέρουν στην κοινωνία. Η ισότητα σημαίνει ότι όλοι έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία και σε όλες τις άλλες προϋποθέσεις για μια ευτυχισμένη και δημιουργική ζωή.
Η παιδεία ως μέσο απελευθέρωσης
Οι τρεις ιεράρχες έδιναν μεγάλη σημασία στην παιδεία. Θεωρούσαν ότι η παιδεία είναι το μέσο για την απελευθέρωση του ανθρώπου από την άγνοια, τις προκαταλήψεις και την εκμετάλλευση.
Η παιδεία για τους τρεις ιεράρχες δεν πρέπει να είναι ένα μέσο για τη διαιώνιση της κοινωνικής αδικίας. Η παιδεία πρέπει να είναι ένα μέσο για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της κοινωνικής συνείδησης.
Η παιδεία πρέπει να προετοιμάζει τους ανθρώπους να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία, να αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη και την ισότητα και να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή για όλους.
Το μήνυμα των τριών ιεραρχών παραμένει επίκαιρο
Το επαναστατικό μήνυμα των τριών ιεραρχών παραμένει επίκαιρο και σήμερα. Οι σύγχρονοι άνθρωποι, που ζουν σε μια εποχή όπου η αδικία, η ανισότητα και η βία είναι ακόμα πολύ έντονες, μπορούν να βρουν στις διδασκαλίες τους έμπνευση και ελπίδα.
Το μήνυμα των τριών ιεραρχών είναι ένα μήνυμα αγάπης, δικαιοσύνης και ισότητας. Είναι ένα μήνυμα που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούμε να εμπνεόμαστε από αυτό.
Αθανάσιος Κατσίμπελης
Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου
The post Αθανάσιος Κατσίμπελης: Εξακολουθεί να μας εμπνέει το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών appeared first on ZANTETIMES.GR.