Ο Πέτερ Μάρκι Ζέι, υποψήφιος της αντιπολίτευσης για πρωθυπουργός με τη στήριξη 6 κομμάτων, είχε 5 ολόκληρα λεπτά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης για να παρουσιάσει το εκλογικό του πρόγραμμα. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν μπει στο στόχαστρο των κρατικών μίντια στην Ουγγαρία.
Μεταξύ αυτών και εκείνα για τα οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι.
Το μήνυμά τους οριακά φτάνει σε ένα μικρό κομμάτι του Ουγγρικού λαού εξαιτίας της κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος στα μίντια.
Σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή Ρόμπερτ Λάζλο αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες ανωμαλίες στο ουγγρικό εκλογικό σύστημα. Επιπλέον, η κυβέρνηση κάνει προεκλογική εκστρατεία εδώ και 12 χρόνια με κρατικά χρήματα, ξοδεύοντας εκατοντάδες περισσότερα από ότι η αντιπολίτευση. Όμως υπάρχουν και άλλα προβλήματα.
«Πολλοί είναι εκείνοι που ζουν σε μια τόσο ευαίσθητη ισορροπία που θεωρούν δεδομένο ότι για να παραμείνουν τα δημόσια προγράμματα εργασίας ή για να πάρουν κάποια τοπικά επιδόματα πρέπει να βάλουν τον σταυρό στο ψηφοδέλτιο στο σωστό κουτάκι την σωστή στιγμή στις εκλογές, είτε είναι τοπικές είτε είναι εθνικές. Δεν χρειάζεται να εκφοβιστούν πλέον για να το κάνουν αυτό, έχουν ήδη λυγίσει όλον αυτόν τον καιρό δυστυχώς».
Οι εκλογές στην Ουγγαρία έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον εξαιτίας των ανισοτήτων. Η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ στην οποία θα παραβρεθεί πλήρης αποστολή εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ.
«Δεν είναι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ που θα αποτρέψουν την εκλογική νοθεία, αλλά θα είναι σε θέση να την καταγράψουν καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Επίσης, μπορεί να έχει έναν αποτρεπτικό χαρακτήρα, ελπίζω. Ακόμα και στους μικρότερους δήμους, αν περιμένεις να έρθουν ανά πάσα στιγμή παρατηρητές, είτε πρόκειται για μεμονωμένα πρόσωπα, είτε για μικρές ομάδες που σκοπεύουν να κάνουν παρατυπίες θα πουν όχι αυτήν την φορά» δήλωσε ο Ρόμπερτ Λάζλο.
Το Φιντέζ έχει αλλάξει τον εκλογικό νόμο υπέρ του. Οι Ούγγροι που ζουν σε γειτονικές χώρες και είναι φίλα προσκείμενοι προς την κυβέρνηση και δεν έχουν διεύθυνση στην Ουγγαρία μπορούν να ψηφίσουν ταχυδρομικά, αλλά αυτοί που έχουν μεταναστεύσει θα πρέπει να πάνε σε ειδικό εκλογικό κέντρο που μπορεί να είναι ώρες μακριά με το αυτοκίνητο. Επίσης οι περιφέρειες αναδιαμορφώθηκαν το 2011 με τέτοιο τρόπο που δίνει στο Φιντέζ ποσοστιαίο πλεονέκτημα.
Η διαδικασία κατανομής των εδρών ωφελεί δυσανάλογα τον νικητή. Παρόλα αυτά αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα για την Ενωμένη Αντιπολίτευση αν αυτή τη φορά καταφέρουν να πάρουν περισσότερες ψήφους παρά τα εμπόδια.