Σε δύο μέτωπα εξελίσσονται τα «πυρηνικά σενάρια» στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το πρώτο αφορά το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων που θα συνιστούσε επικίνδυνη κλιμάκωση με παγκόσμιες προεκτάσεις. Το δεύτερο την περίπτωση τυχαίου ή εσκεμμένου χτυπήματος σε κάποια πυρηνική εγκατάσταση εντός του ουκρανικού εδάφους, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το σύνολο του πλανήτη.
Επιχειρώντας να καθησυχάσει τους φόβους της διεθνούς κοινότητας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, (…) (δεν εξετάζεται) καν την ιδέα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες.
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία επ’ αυτού», πρόσθεσε.
«Όμως οποιαδήποτε εξέλιξη στην επιχείρηση φυσικά δεν αποτελεί λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Έχουμε ένα σκεπτικό ασφαλείας το οποίο αναφέρει πολύ ξεκάθαρα ότι μπορούμε και όντως θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα μόνο όταν υπάρχει απειλή για την ύπαρξη της χώρας μας προκειμένου να εξαλείψουμε την απειλή», εξήγησε.
«Ας διαχωρίσουμε αυτά τα δύο πράγματα, εννοώ την ύπαρξη της χώρας μας και την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
ΙΑΕΑ: Εγγυήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι βρίσκεται στην Ουκρανία για συνομιλίες με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.
“Η σύγκρουση αυτή προκαλεί ήδη αδιανόητο ανθρώπινο πόνο και καταστροφή”, αναφέρει ο Γκρόσι σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι “η εμπειρογνωμοσύνη της IAEA και οι ικανότητές της χρειάζονται για να προληφθεί αυτή (η σύγκρουση) να οδηγήσει επίσης σε ένα πυρηνικό ατύχημα”.
“Η στρατιωτική σύγκρουση θέτει έναν άνευ προηγουμένου κίνδυνο για τους πυρηνικούς σταθμούς και άλλες εγκαταστάσεις της χώρας. Οφείλουμε να λάβουμε επείγοντα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια και να περιορίσουμε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος”, προσθέτει ο γενικός διευθυντής της IAEA στην ανακοίνωσή του.
Ο Γκρόσι θα επισκεφθεί επίσης αυτήν την εβδομάδα έναν από τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας.
Άθικτο το ραδιενεργό υλικό σε επιστημονικό εργαστήριο στο Χάρκοβο
Παράλληλα, ο Ράφαελ Γκρόσι ενημέρωσε με ανακούφιση ότι η «μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού» σε εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας παραμένει «άθικτη», παρά το ότι βομβαρδισμός που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, εξήγησε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες ότι η εγκατάσταση, η οποία είχε βομβαρδιστεί ήδη μια φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου, επλήγη ξανά το Σάββατο.
Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον οργανισμό ότι «το κτίριο, η θερμομόνωσή του και η αίθουσα πειραμάτων υπέστησαν ζημιές, αλλά η πηγή νετρονίου, που περιέχει ραδιενεργό υλικό (…) δεν χτυπήθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η εγκατάσταση, το απόθεμα ραδιενεργού υλικού στην οποία είναι μικρό, χρησιμοποιείτο πριν από την πόλεμο για «έρευνα και ανάπτυξη και παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές», εξηγείται ακόμη.
Ο προηγούμενος βομβαρδισμός, νωρίτερα τον Μάρτιο, προκάλεσε ζημιές στο κτίριο και διέκοψε προσωρινά την ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης.