State of the Union: η βοήθεια στην Ουκρανία και η… βόμβα Μισέλ

Η εκπομπή από το κέντρο της Ευρώπης παρουσιάζει τις εξελίξεις της εβδομάδας.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Όταν οι Ουκρανοί ακούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να μιλούν για την υποστήριξή τους στην πολεμική προσπάθεια, έχουν όλους τους λόγους να εκνευρίζονται από την έλλειψη δράσης – αν η λέξη «εκνευρισμένοι» είναι η σωστή λέξη όταν βρίσκεστε σε έναν αιματηρό πόλεμο φθοράς με τη Ρωσία…

Όχι μόνο η Ουγγαρία εξακολουθεί να μπλοκάρει ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι επίσης τα επιμέρους κράτη μέλη που παράγουν πολλά λόγια, αλλά αποθαρρύνονται όταν πρόκειται για συγκεκριμένη δέσμευση.

Αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Με 17 δισεκατομμύρια ευρώ, η χώρα του είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτρέψει μια ρωσική νίκη, οι ομόλογοί του καλύτερα να ανέβουν στο πιάτο, είπε.

«Όσο σημαντική κι αν είναι η γερμανική μας συνεισφορά, από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, καλώ λοιπόν τους συμμάχους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Σε κάθε περίπτωση, οι παραδόσεις όπλων για την Ουκρανία που έχουν προγραμματιστεί από τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι σήμερα είναι πολύ μικρές», δήλωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Για ποιον μιλούσε ο Σολτς; Δεν κατονόμασε κανένα όνομα, αλλά η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία σε συνδυασμό, έδωσαν μόνο 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία – αυτό είναι λιγότερο από το ένα δέκατο της συνεισφοράς της Γερμανίας.

Μια ντροπιαστική μαρτυρία για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη!

Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για το συντονισμό της πολιτικής της ΕΕ, τη διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων και την παροχή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι ο Σαρλ Μισέλ. 

Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις, καθήκον του είναι να θέτει την ατζέντα, να βρίσκει συμβιβασμούς και να ξεμπλοκάρει τα αδιέξοδα.

Κάτι στο οποίο δεν είχε πάντα επιτυχία.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που αποφάσισε να παραιτηθεί νωρίτερα. Αυτή την εβδομάδα, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι επίσημες Βρυξέλλες έμειναν έκπληκτες. Ο ίδιος ο Μισέλ το βλέπει ως μια σχεδόν φυσική απόφαση.