![](https://www.theimpartialpress.com/wp-content/uploads/2024/01/CE9DCE91CEA5CE91CE93CE99CE9F-8.1.23.jpg)
Το πιο επισκέψιμο, αλλά και φωτογραφημένο τουριστικό αξιοθέατο, που διαφημίζει το νησί σε ολόκληρο τον κόσμο, κινδυνεύει να χαθεί οριστικά. Η αλμύρα,τα θαλάσσια κύματα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα το εξαφανίζουν με ταχύτατους ρυθμούς.
Από την ημέρα που προσάραξε το πλοίο στην παραλία μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία συντήρησης και αποκατάστασης του πλοίου «Παναγιώτης», γεγονός που αποδεικνύει διαχρονικά την εγκληματική αδιαφορία των εμπλεκόμενων φορέων. Οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες και τα τεραστία κύματα που «χτυπούν» ασταμάτητα το πλοίο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Η διάβρωση, η οξείδωση, οι φθορές , τα ακραία καιρικά φαινόμενα , ο ανθρώπινος παράγοντας, και η έλλειψη ενδιαφέροντος όλων των φορέων, εξαφανίζουν ότι η φύση δημιούργησε.
Μιλούν,
– Νίκος Ακτύπης [Αντιδήμαρχος Παιδείας, πρώην Δήμαρχος Ελατίων]
– Νίκος Θεοδόσης [τ. Δήμαρχος Ελατίων, τ.Πρόεδρος Τ.Κ. Βολιμών)
– Ο Αντώνης Νικολουδάκης [Επιχειρηματίας / Ξενοδόχος]
Νίκος Ακτύπης [Αντιδήμαρχος Παιδείας, πρώην Δήμαρχος Ελατίων]
«Το Ναυάγιο είναι ένα ναυάγιο γενικότερα και στη διαχείριση και στη μέριμνα που έπρεπε να είχε ληφθεί από το κράτος, όταν όλη η Ελλάδα πουλάει ναυάγιο.
Δεν σας κρύβω, ότι ο βουλευτής έσκυψε στο πρόβλημα με χρηματοδότηση που δυστυχώς δεν ήμασταν σε θέση ούτε να την χρησιμοποιήσουμε, ούτε να την προωθήσουμε σαν έργο.
Αυτοί που πρέπει να εκτελέσουν ή να εφαρμόσουν, προγράμματα ή χρηματοδοτήσεις, δεν είναι αυτοί που νομοθετούν . Είναι το ίδιο το υπουργείο. Θα έπρεπε αυτόματα να εκτελέσει με αυτεπιστασία . Θα έπρεπε να μεριμνήσουν να μη χαθεί. Όταν θα χαθεί τότε θα λέμε, εγώ έλεγα αυτό, εκείνος έλεγε το άλλο.
Είχα διαφορετική άποψη αν θυμάστε για μια Ανώνυμη Εταιρεία. Είχα πει ότι θα είχε την ευθύνη να το αναδείξει και να το διαφυλάξει. Κατηγορηθήκαμε ότι θέλουμε να ξεπουληθεί.
Σήμερα όμως έχουμε ένα ζωντανό πρόβλημα, χάνεται το ναυάγιο. Τι θα γίνει αν αύριο εξαφανιστεί; Αύριο μπορεί να μη μιλάμε για ναυάγιο.
Παντού βρίσκουμε εμπόδια, ενώ παλεύουμε για το ναυάγιο. Υπήρχε αντίδραση από ντόπιους, όχι από το υπουργείο. Και ξαφνικά παλεύουμε για τα αυτονόητα. Ο δήμος έπρεπε να είχε την ευθύνη για το ναυάγιο.
Το ναυάγιο ανήκει στη Ζάκυνθο και να το καταλάβουν οι ζακυνθινοί. Τη διαχείριση πρέπει να την έχει ο δήμος, φυσικά με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια του επίσημου κράτους.
Όλα αυτά τα χρόνια έχω βαρεθεί να λέω ποιος φταίει. Το ναυάγιο ανήκει σε όλη τη Ζάκυνθο.
Η δημοτική αρχή είναι σύμφωνη να αναλάβει τη διαχείριση του, χωρίς να μοιράζει άλλους ρόλους, χωρίς συνεργασίες. Ο Νίκος Θεοδόσης, είχε καταθέσει πρόταση , που υπερψηφίστηκε αλλά δεν υλοποιήθηκε.
Σήμερα αυτή τη θέση που τότε είχε το τοπικό πρέπει να την δούμε, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι και να διαχειριστούμε το ναυάγιο. Να συνεργαστούμε όλοι, δήμος, βουλευτής, περιφέρεια.
Ο κ.Αρετάκης είχε μία απόφαση για τη διαχείριση στο Δήμο Ζακύνθου την οποία δεν υλοποίησε και ήθελε να βάλει συνεργάτες άλλους.
Ο δήμος θέλει να έχει κοντά του και βουλευτή και περιφέρεια. Δεν ξέρω όμως αν ήθελε ο κ. Αρετάκης το βουλευτή τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κ.Στασινόπουλος θέλει τη διαχείριση του ναυαγίου να την έχει ο δήμος. Το αν υπάρξουν συνεργασίες, προγραμματικές συμβάσεις θρησκευτικού περιεχομένου αυτό το βλέπουμε.
Πρέπει να υπάρξει μια μελέτη από ένα ειδικό πως θα γίνει να μεταφερθεί η άμμος, ώστε το εμβαδόν της παραλίας να μεγαλώσει και να προστατευτεί το σκάφος και σε επόμενη μελέτη να δούμε πως θα προστατευτεί το σκαρί.
Δεν είναι μόνο η φυσική ομορφιά, είναι και το σκάφος. Έχουμε γίνει γραφικοί. Πρέπει ο κόσμος κάποια στιγμή να δει αποτελέσματα. Ο ένας έχτιζε, ο άλλος γκρέμιζε»
Νίκος Θεοδόσης [τ. Δήμαρχος Ελατίων, τ.Πρόεδρος Τ.Κ. Βολιμών]
«Η εικόνα που είδα σήμερα με προσβάλει και με αγριεύει. Έφτασα στα όρια μου. Προσπαθούσα να πείσω κάτι καρεκλοκένταυρους ότι έπρεπε να είχαν σκύψει το κεφάλι στην αναπαλαίωση του. Ότι δρόμος και να φτιαχτεί αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ντροπή.
Βέβαια κάποιοι χαίρονται.
Στην επίσκεψη που έκανε ο κ.Λέκκας με την κ.Μοθωναίου και κάποιους από την περιφέρεια, που ήμουν και εγώ παρών, ο κ.Λέκκας είπε ότι «λύσεις υπάρχουν αρκεί να θέλουν».
Αν καταλάβουν ότι το πλοίο πρέπει να παραμείνει θα πρέπει να κάτσουν χτες και να δώσουν 100 – 200 χιλιάδες να κατεβάσουν και μια επιστημονική ομάδα, για να ξεκινήσει η αναπαλαίωση του.
Τελείωσε ήδη, έχει εξαφανιστεί. Στον επόμενο βοριά ο «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ» θα φύγει.»
Ο Αντώνης Νικολουδάκης [Επιχειρηματίας / Ξενοδόχος]
«Σαν επιστέγασμα αυτής τη υπόθεσης, το ναυάγιο δεν υπάρχει όπως το γνωρίζαμε. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι το σκαρί έχει ολοσχερώς διαλυθεί. Είναι πιθανόν μέχρι να ανοίξει η σαιζόν να μην έχει μείνει τίποτα. Αυτό είναι διαπίστωση για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Φταίνε άπαντες οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι τόσο του κράτους όσων και άλλων φορέων.
Άτομα που ανέλαβαν να φέρουν την υπόθεση του ναυαγίου εις πέρας απέτυχαν.
Το ναυάγιο όπως διαχειρίστηκε τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσε βήμα πολιτικών βυζαντινισμών. Είχαν σκοπό να υπηρετήσουν τις πολιτικές τους βλέψεις.
Σήμερα είναι κατεστημένο, κανείς δεν λέει ότι από το Μάιο το υπουργείο τουρισμού έχει παραλάβει και έχει πληρώσει μελέτη του αιγιαλού και της χερσαίας περιοχής, ύψους περίπου 60 χιλιάδες ευρώ. Κανείς δεν έχει κοινοποιήσει την μελέτη στην κοινωνία .
Αυτή η μελέτη βρίσκεται κάπου ξεχασμένη από όλους τους αναρμόδιους ,αρμόδιους. Αποτέλεσμα είναι το ναυάγιο να καταστραφεί, γιατί οι πολιτικοί εγωισμοί δεν επέτρεψαν να υπάρξει συνεργασία.
Είχα θέσει όλα αυτά υπόψη της απερχόμενης δημοτικής αρχής και η πρόταση μου ήταν να ζητήσει να λάβει γνώση των εγγράφων αυτών, καθώς ο δήμος έπρεπε να τα έχει. Δεν συνέβη ποτέ αυτό. Μη ξεχνάμε ότι είχε αποκλειστεί ο δήμαρχος από την επιτροπή του Ναυαγίου , άλλο περιστατικό πολιτικού βυζαντινισμού. Θα μπορούσαν να το είχαν κάνει και οι άλλοι φορείς, ξενοδόχοι, περιφέρεια, επιμελητήριο. Δυστυχώς όμως κανείς δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση του ναυαγίου.
Μπορεί να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη. Όμως το αγνοούμε. Κανένας φορέας δεν έχει την πολιτική ωριμότητα να την παρουσιάσει. Πρόκειται περί εγωισμού. Από τη στιγμή που παραιτήθηκαν δεν ήθελαν να εκτεθούν περισσότερο και να χαρίσουν τη δημοσιότητα σε οποιοδήποτε άλλο πλην αυτών. Η πιο θλιβερή πραγματικότητα θα ήταν αν το αγνοούσαν παρόλο που είχαν επισήμως την αρμοδιότητα να ασχοληθούν.
Εγώ είχα προτείνει να ζητήσει ο δήμος επίσημα τα έγγραφα, να τα λάβει υπόψη και να τα δημοσιοποιήσει στην κοινωνία. Εγώ δεν είχα αρμοδιότητα να ασχοληθώ περισσότερο. Και η περιφέρεια και το επιμελητήριο θα μπορούσε να το είχαν κάνει. Όπως θα μπορούσαν και οι ξενοδόχοι. Όμως κανένας δεν ενδιαφέρθηκε. Και το κράτος το ίδιο από τη στιγμή που ολοκλήρωσε τη μελέτη όφειλε να την έχει εκχωρήσει στους άλλους συναρμοδίους σωστέ να προχωρήσει.
Ακόμη και αν είναι καλή μελέτη, σήμερα επίσημα, δεν υπάρχει κανένας φορέας που να έχει αναλάβει τη διαχείριση του ναυαγίου και όλοι φιλοσοφούν. Ο μόνος που έκανε ουσιαστικές ενέργειες είναι η εκκλησία, που διεκδικεί συγκεκριμένο μέρος στο ναυάγιο. Ο μόνος που έχει παρουσιάσει πρόταση είναι η εκκλησία. Εδώ και αρκετά χρόνια η πρόταση που κατέθεσε είναι όμοια με την πρόταση της επιτροπής τουρισμού , πρόταση που δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ.
Η εκκλησία παρουσίασε πρόταση που είναι και η μόνη ουσιαστική πρόταση.
Αύριο κανείς δεν θα έχει τη γενναιότητα να βγει να ζητήσει συγνώμη από αυτούς που ασχολήθηκαν με τη διαχείριση του ναυαγίου. Αυτό είναι θλιβερό. Είναι όλοι συνυπεύθυνοι»
Πηγή: https://www.zantepress24.gr
The post Ναυάγιο Ζακύνθου: Κινδυνεύει να χαθεί οριστικά | Τι δηλώνουν Νίκος Ακτύπης, Νίκος Θεοδόσης και Αντώνης Νικολουδάκης appeared first on ZANTETIMES.GR.