Κωνσταντίνος Γιατράς: Ο άγνωστος τάφος του Ιωάννη Βαρβάκη στη Ζάκυνθο

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΚΗ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ

Η Ζάκυνθος ανέκαθεν υπήρξε πέρασμα σπουδαίων προσωπικοτήτων , μια από αυτές ήταν και ο Ιωάννης Βαρβάκης του οποίου ο τάφος βρίσκατε στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στους Κήπους.

Ο Ιωάννης Βαρβάκης αρχικά εργάστηκε ως μούτσος στο καράβι του πατέρα του ενώ στα 15 τον έβαλε ο πατέρας του παρτσινέβελο δηλαδή μεριδιούχο στο πλοίο του και στα 18 του ναυπήγησε την πρώτη γαλιότα. Αρχικά ασχολήθηκε με το εμπόριο[4] και στη συνέχεια στράφηκε στην πειρατεία, όπως το σύνολο των Ψαριανών, λόγω των γενικότερων συνθηκών άσκησης της ναυτιλίας εκείνη την περίοδο: επιθέσεις από άλλους πειρατές και διαρπαγή του πληρώματος και των εμπορευμάτων, επιθυμία των ναυτικών δυνάμεων της Αγγλίας και της Ολλανδίας να αναχαιτίσοουν με κάθε μέσο την άνοδο της Γαλλίας ως ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, οπότε επιστρατεύουν και τους Έλληνες νησιώτες για τον σκοπό αυτό.

Λόγω ασθένειας επέστρεψε από το Ναύπλιο στη Ζάκυνθο για θεραπεία. Οι Άγγλοι δεν του επέτρεψαν να βγει στην πόλη της Ζακύνθου λόγω της λοιμώδους νόσου από την οποία έπασχε. Στο λοιμοκαθαρτήριο έφτασε στις 21 Δεκεμβρίου 1824. Πέθανε τα ξημερώματα της 12ης Ιανουαρίου 1825. Το Εκτελεστικό και το Βουλευτικό στη συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου 1825 εξέδωσαν ψηφίσματα και διαταγές για την τήρηση πανελλήνιου πένθους
Η Αγία Αικατερίνη των Κήπων ήταν Ιδιοκτησία του Όρους Σινά, είχε σπουδαία έργα τέχνης, τα οποία διασώθηκαν. Παλιότερα διατηρούσε και μονή. Την ίδρυσε το 1664 ο Γρηγόριος Θεοδ. Σαβόγιας από την Κρήτη και αργότερα (1675) την αφιέρωσε με συμβολαιογραφική πράξη ως μετόχι της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά και στο τοπικό μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου Υπεραγάθου, που ήταν μετόχι του Σινά. Οι σπουδαιότατες συλλογές της από αρχαίους κώδικες και σπάνιες εκδόσεις αφαιρέθηκαν από ιερόσυλους και σήμερα σώζονται σε διάφορες βιβλιοθήκες. Το ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο της είναι δημιούργημα του Κρητικού Αντζουλέτου Τζανή Μοσκέτη. Στην κορωνίδα έχουν σκαλιστεί φίδια και γοργόνες με έξοχη κίνηση (1665). Οι θύρες του τέμπλου είναι ζωγραφισμένες από τον Νικόλαο Καντούνη. Στο ιερό ένας αργυρόγλυπτος δίσκος, μ ετην Αγία Αικατερίνη στο κέντρο και πλούσια διακόσμηση, έργο του Καλαρύτη αργυρογλύπτη Διανάντη Μπάφα.

Κλείνοντας θα αναφέρουμε ότι το νησί μας αποτελεί μια ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά, η οποία χρίζει σεβασμού και αγάπης χωρίς ξενόφερτες πινελιές, αλλά διατηρώντας την ζωντανή .

Κωνσταντίνος Γιατράς
Θεολόγος Msc Θρησκειολογίας Ε.Κ.Π.Α ερευνητής

The post Κωνσταντίνος Γιατράς: Ο άγνωστος τάφος του Ιωάννη Βαρβάκη στη Ζάκυνθο appeared first on ZANTETIMES.GR.