Οι Ουκρανοί πυροσβέστες έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων του στρατού έξω από τη Λβιβ, τις οποίες βομβάρδισε η ρωσική αεροπορία. Κι αν η φωτιά εκεί τέθηκε υπό έλεγχο, οι φλόγες του πολέμου στην Ουκρανία δεν δείχνουν διάθεση να κοπάσουν, ακόμη κι αν οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν νέες διά ζώσης διαπραγματεύσεις για τη Δευτέρα, αυτή τη φορά στην Τουρκία.
Πολλοί φοβούνται ότι κι αυτή η συνάντηση θα έχει την τύχη της προηγούμενης μεταξύ Λαβρόφ και Κουλέμπα στην Αττάλεια, όπου οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν.
Ειδικά από τη στιγμή που η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας υποστηρίζει πως στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να διαιρέσει την Ουκρανία κατά το μοντέλο της κορεατικής χερσονήσου[1] για να ελέγχει ένα κομμάτι της.
Ισχυρισμοί που ενισχύονται από τη δήλωση του ηγέτη της αυτοανακηρυχθείσας λαϊκής δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Λεονίντ Πασέτσνικ ότι οι κάτοικοι της περιοχής του θα μπορούσαν στο εγγύς μέλλον να αποφασίσουν με δημοψήφισμα την προσάρτηση στη Ρωσία.
Μία ημέρα πριν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες κι έκανε λόγο για «πινγκ πονγκ» στις συζητήσεις περί παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών και επιπλέον αμυντικού εξοπλισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μίλησα σήμερα με τους υπερασπιστές της Μαριούπολης. Είμαι σε συνεχή επαφή μαζί τους. Η αποφασιστικότητα, ο ηρωισμός και η σταθερότητά τους είναι εντυπωσιακές. Είμαι ευγνώμων προς κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα υπεραπιστή. Μακάρι εκείνοι που επί 31 ημέρες σκέφτονται πώς θα μας παραδώσουν μαχητικά και άρματα μάχης να είχαν το 1% του θάρρους των υπερασπιστών μας».
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της ισοπεδωμένης Μαριούπολης αγωνίζονται να φύγουν από τα σημεία της ανάφλεξης. Σύμφωνα με την αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση του Ντονέτσκ και τις ρωσικές αρχές, ένας καταυλισμός με 50 σκηνές έχει ήδη στηθεί στο Μπεζιμένε, τριάντα χιλιόμετρα προς την κατεύθυνση της Ρωσίας.
References
- ^ να διαιρέσει την Ουκρανία κατά το μοντέλο της κορεατικής χερσονήσου (gr.euronews.com)