Μπλίνκεν: Δεν έχουμε στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία ή οπουδήποτε αλλού

Την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου προκάλεσε η αποστροφή του Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία»[1], με τον Λευκό Οίκο να διευκρινίζει εκ των υστέρων ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

«Δεν εναπόκειται στον Μπάιντεν να αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους», δήλωσε ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κάλεσε σε αλλαγή καθεστώτος. «Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, επανέλαβε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Νομίζω πως ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος, εξήγησε πολύ απλά πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον πρόεδρο Πούτιν να διεξάγει πόλεμο ή να εμπλακεί σε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου. Όπως ξέρετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε κατ’ επανάληψη, δεν έχουμε μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία – ή οπουδήποτε αλλού».

Αντίδραση στα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ήρθε, όμως, και από τη συμμαχική πλευρά, με τον Εμανουέλ Μακρόν να σημειώνει, με αφορμή τον χαρακτηρισμό «χασάπης»[2] που εκστόμισε για τον Πούτιν ο Μπάιντεν, πως ο ίδιος θα απέφευγε αυτές τις εκφράσεις, διότι εξακολουθεί να συζητά με τον Ρώσο πρόεδρο. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχει επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του για την επιχείρηση αποχώρησης κατοίκων από την Μαριούπολη την οποία η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα προωθήσει από κοινού με την Ελλάδα και την Τουρκία.

«Με τις ΗΠΑ είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλές κοινές αρχές και αξίες, όμως αυτοί που ζουν με τους Ρωσους είμαστε εμείς οι Ευρωπαίοι», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι στο ουκρανικό η Ρωσία διαπράττει ένα στρατηγικό σφάλμα και ότι είναι σκόπιμο να αποφευχθεί η κλμάκωση με λόγια και με πράξεις των εντάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσουμε τον πόλεμο χωρίς να κάνουμε πόλεμο».

Ειδικά για τη στάση της Τουρκίας, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι είναι κυνική και υπενθύμισε ότι υπάρχει ένα ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο, το οποίο θα πρέπει να γίνει σεβαστό.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη τη δική της πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Καταληκτικά επεσήμανε ότι από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά υπάρχουν δύο αντιλήψεις στην Ευρώπη διαμετρικά αντίθετες. Ο Πούτιν έχει μία αντίληψη για την Ευρώπη που είναι ακριβώς αντίθετη από αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε. «Θέλει μία Ευρώπη υποταγμένη στην αυτοκρατορία του, που δεν θα σέβεται τα σύνορα και τα δικαιώματα των λαών στην αυτοδιάθεση. Οικοδομήσαμε την Ευρώπη πάνω στις εντελώς αντίθετες αρχές», κατέληξε ο Μακρόν.