Ο Λευκός Οίκος θεωρεί πως η Μόσχα έχει λάβει και χρησιμοποιεί βαλλιστικούς πυραύλους βορειοκορεατικής προέλευσης
Τουλάχιστον ένας νεκρός και οκτώ τραυματίες είναι ο απολογισμός ρωσικού πλήγματος κατά της πόλης Κροπιβνίτσκι στην κεντρική Ουκρανία. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας, η επίθεση στην Κροπιβνίτσκι προκάλεσε ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα σπίτια, αλλά και ο τοπικός σιδηρόδρομος.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μονάδες της αεράμυνάς του αναχαίτισαν ουκρανικό πύραυλο πάνω από τη νότια περιφέρεια Λίπετσκ, περίπου 400 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα. Το υπουργείο, σε ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ανακοίνωσε ότι μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν πύραυλο προσαρμοσμένο για χρήση σε χερσαίες επιθέσεις.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως απέτρεψε νέα ουκρανική επίθεση με drones εναντίον της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
«Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε υπηρεσία κατέστρεψαν και αναχαίτισαν 36 ουκρανικά εναέρια οχήματα χωρίς πιλότο πάνω από την επικράτεια της Δημοκρατίας της Κριμαίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Telegram, τονίζοντας πως «απέτρεψε» την επίθεση.
Άλλο drone των δυνάμεων του Κιέβου καταστράφηκε στην περιφέρεια Κρασνοντάρ (δυτικά).
Την Πέμπτη, η Μόσχα ανακοίνωσε πως κατέρριψε δέκα ουκρανικούς πυραύλους εν πτήσει προς τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, συντρίμμια των οποίων κατέπεσαν σε κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης Μιχαήλ Ραζβαζάγεφ. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, άλλος πύραυλος καταρρίφθηκε στα ανοικτά της πόλης, όπου βρίσκεται το γενικό αρχηγείο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η Κριμαία χαρακτηρίζεται κλειδί για τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων που κατέχουν τμήμα της νότιας Ουκρανίας. Γίνεται συχνά στόχος ουκρανικών πυραύλων και drones.
Οι επιθέσεις καταγράφονται με φόντο την κλιμάκωση των ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία και των ουκρανικών πληγμάτων στη Ρωσία και σε κατεχόμενες ζώνες. Οι δυνάμεις της Μόσχας προχώρησαν σε μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον ουκρανικών πόλεων δυο φορές από τα τέλη του περασμένου μήνα, την 29η Δεκεμβρίου (55 νεκροί, τουλάχιστον 32 εξ αυτών στο Κίεβο) και την Τρίτη 2η Ιανουαρίου (τουλάχιστον πέντε νεκροί).
Από την πλευρά της, η Ουκρανία εξαπέλυσε βομβαρδισμό άνευ προηγουμένου στη Μπέλγκοροντ (δυτική Ρωσία), πενήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα, το Σάββατο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 άνθρωποι. Η πόλη έγινε ξανά στόχος βομβαρδισμών την Πέμπτη.
Οι επιθέσεις της μιας και της άλλης πλευράς προκάλεσαν εξάλλου εκατοντάδες τραυματισμούς.
Στο Κίεβο, σε βαρύ κλίμα οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία ο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής Ροστιάσλαβ Τεσένκο, γνωστός και ως «Τζέρι». Ο Τεσένκο, ο οποίος πέθανε στις 28 Δεκεμβρίου, ήταν για τρία χρόνια μέλος του τάγματος του Αζόφ και επέστρεψε στην Ουκρανία δύο ημέρες μετά την ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.
Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους και επιδιώκει την απόκτηση αντίστοιχων ιρανικών.
«Οι πληροφορίες μας λένε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας πρόσφατα προμήθευσε την Ρωσία με εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων και αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους. Στις 30 Δεκεμβρίου 2023 οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τουλάχιστον έναν από αυτούς τους βορειοκορεατικούς πυραύλους κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την ανταλλαγή 230 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου έναντι 248 Ρώσων. Η εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο Γκουτέρες επαίνεσε τόσο τις προσπάθειες των δύο χωρών όσο και τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.