Ανανεώσιμες πηγές ενέργειες: Ποιες χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν τις περισσότερες (και τις λιγότερες)

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Στο πλαίσιο της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ΕΕ αύξησε τον στόχο της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 από 32% σε 42,5%.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, η ποσότητα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιούν οι χώρες της ΕΕ αυξάνεται.

Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπίστωσε ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ έφτασε το 23% το 2022.

Αυτό είναι αυξημένο από το 2021, όπου το 21,9% προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ακολουθεί η σύγκριση μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Ποια χώρα της ΕΕ χρησιμοποιεί την περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές;

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνουν την αιολική ενέργεια[2], την ηλιακή ενέργεια[3] (θερμική, φωτοβολταϊκή και συγκεντρωτική), την υδροηλεκτρική ενέργεια[4], την παλιρροϊκή ενέργεια, τη γεωθερμική ενέργεια, τη θερμότητα του περιβάλλοντος που συλλαμβάνεται από αντλίες θερμότητας, τα βιοκαύσιμα και το ανανεώσιμο μέρος των αποβλήτων.

Η Σουηδία ήταν η χώρα της ΕΕ[5] που χρησιμοποίησε την περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια το 2022, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat.

Σχεδόν τα δύο τρίτα της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας της προέρχονταν από ανανεώσιμες πηγές. Η Σουηδία[6] βασίστηκε κυρίως στην υδροηλεκτρική ενέργεια, την αιολική ενέργεια, τα στερεά και υγρά βιοκαύσιμα, καθώς και τις αντλίες θερμότητας.

Η Φινλανδία[7] ήρθε στη δεύτερη θέση με το 47,9% της ενέργειάς της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η σκανδιναβική χώρα βασίστηκε επίσης σε υδροηλεκτρικά, αιολικά και στερεά βιοκαύσιμα.

Η Λετονία[8] ακολούθησε με 43,3%, βασιζόμενη κυρίως στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Τόσο η Δανία[9] (41,6%) όσο και η Εσθονία[10] (38,5%) έλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από αιολικά και στερεά βιοκαύσιμα.

Η Πορτογαλία[11] (34,7%) βασίστηκε σε στερεά βιοκαύσιμα, αιολικά, υδροηλεκτρικά και αντλίες θερμότητας[12], ενώ η Αυστρία (33,8%) χρησιμοποίησε κυρίως υδροηλεκτρικά και στερεά βιοκαύσιμα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στην Ιρλανδία[13] (13,1%), τη Μάλτα (13,4%), το Βέλγιο (13,8%) και το Λουξεμβούργο (14,4%).

Συνολικά, 17 από τα 27 μέλη της ΕΕ ανέφεραν μερίδια κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 23% το 2022.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Στο πλαίσιο της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας[14], η ΕΕ αύξησε τον στόχο της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 από 32% σε 42,5%. Το μπλοκ στοχεύει επίσης να αυξήσει το ποσοστό αυτό ακόμη περισσότερο στο 45% σύντομα.

“Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να συμμορφωθούν συλλογικά με τον νέο στόχο της ΕΕ για το 2030”, αναφέρει η έκθεση της Eurostat, “ο οποίος απαιτεί την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ κατά σχεδόν 20 τοις εκατό”.

Επιπλέον, η ΕΕ στοχεύει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας[15].

Αυτή η φιλόδοξη δέσμη μέτρων έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από μια βιώσιμη πράσινη μετάβαση.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και στη μείωση της εξάρτησης από τις αγορές ορυκτών καυσίμων.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί επίσης να τονώσει την απασχόληση στην ΕΕ με τη δημιουργία θέσεων εργασίας[16] στις νέες “πράσινες” τεχνολογίες.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
  2. ^ αιολική ενέργεια (www.euronews.com)
  3. ^ ηλιακή ενέργεια (www.euronews.com)
  4. ^ υδροηλεκτρική ενέργεια (www.euronews.com)
  5. ^ χώρα της ΕΕ (www.euronews.com)
  6. ^ Σουηδία (www.euronews.com)
  7. ^ Φινλανδία (www.euronews.com)
  8. ^ Λετονία (www.euronews.com)
  9. ^ Δανία (www.euronews.com)
  10. ^ Εσθονία (www.euronews.com)
  11. ^ Πορτογαλία (www.euronews.com)
  12. ^ αντλίες θερμότητας (www.euronews.com)
  13. ^ Ιρλανδία (www.euronews.com)
  14. ^ οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (www.euronews.com)
  15. ^ ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας (www.euronews.com)
  16. ^ θέσεων εργασίας (www.euronews.com)