Στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Μάλτας, με φαβορί την απερχόμενη κυβέρνηση του Ρόμπερτ Αμπέλα.
Στον Εργατικό πρωθυπουργό πιστώνεται η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και η καλή κατάσταση της οικονομίας, ωστόσο παραμένει συνολικά για τη μικρή νησιωτική χώρα το ζήτημα της διαφθοράς, καθώς βαραίνει ακόμα το σοκ της δολοφονίας της ερευνήτριας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια.
Η προεκλογική εκστρατεία στη Μάλτα επισκιάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η εικόνα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος παραμένει συνδεδεμένη με τις κατηγορίες περί διαφθοράς που αποκάλυψε η Γκαλίτσια, η οποία δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017.
Αφού επικρίθηκε για προσπάθειες να επηρεάσει την έρευνα, ο Τζοζεφ Μουσκάτ εγκατέλειψε τον πρωθυπουργικό θώκο στις αρχές του 2020. Ο διάδοχός του έλαβε μέτρα για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου, που θεωρούνται ακόμη ανεπαρκή από τους ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και την οικογένεια της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου.
Στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωσή του την Πέμπτη, ο Αμπέλα κάλεσε τους υποστηρικτές του να τον «εμπιστευθούν», ώστε να μπορέσει «να συνεχίσει να αλλάζει τα πράγματα».
Όμως ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Μπέρναρντ Γκρεχ διατηρεί την πίεση στον αντίπαλό του, θέτοντας εν αμφιβόλω τη διαχείριση της κυβέρνησης. «Η δημοκρατία μας διακυβεύεται», προειδοποίησε σε συγκέντρωσή του στην πρωτεύουσα Βαλέτα.
Η Μάλτα, που βρίσκεται ανοικτά της Σικελίας, είναι η πιο μικρή και η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: περίπου 516.000 άνθρωποι κατοικούν σε 316 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρώην βρετανική αποικία, με τον καθολικισμό ως θρησκεία του κράτους, οικοδόμησε μια ανθούσα οικονομία που στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, τις εξωχώριες εταιρίες και τα διαδικτυακά παιχνίδια, αλλά αντιμετωπίζει κατηγορίες που την παρουσιάζουν ως φορολογικό παράδεισο.
Πέρυσι περιελήφθη από την Ομάδα Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Δράσης (GAFI) σε έναν «γκρίζο κατάλογο» χωρών υπό αυξημένη επιτήρηση λόγω της έκθεσής τους στο ξέπλυμα χρήματος και στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Παράλληλα η χώρα επικρίνεται για το σύστημα των «χρυσών διαβατηρίων» που δίνει σε πλούσιους επενδυτές, οι οποίοι συχνά δεν επιστρέφουν ποτέ σε αυτήν.
Υπό πολιτική πίεση, ο Αμπέλα ανέστειλε αυτό το πρόγραμμα για τους Ρώσους και τους Λευκορώσους μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε αυτό τον μήνα την κατάργηση όλων αυτών των προγραμμάτων στην ΕΕ.
Για πολλούς ψηφοφόρους, η οικονομική ανάπτυξη παραμένει η κύρια ανησυχία. Έπειτα από την ελεύθερη πτώση της οικονομίας που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, η ανάπτυξη ξεπέρασε το 9% πέρυσι, χάρη στην κυβερνητική στήριξη σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. «Από τότε που οι Εργατικοί βρίσκονται στην εξουσία, εργάστηκαν πάντα για τον λαό», εκτιμά η 71χρονη Τζοζεφίν Κανιλέρι, κάτοικος της πόλης Μόστα. «Πάντα υπήρχε διαφθορά και πάντα θα υπάρχει».
Όμως άλλοι, όπως η Τζόαν Ο΄Ντόνελ, Μαλτέζα που ήρθε από τη Δανία για να ψηφίσει, εκτιμούν πως «το Εργατικό Κόμμα πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση». «Για τους ανθρώπους (στο εξωτερικό), η Μάλτα έχει μετατραπεί από παράδεισος σε έναν τόπο όπου η Ντάφνι δολοφονήθηκε», λέει σε συγκέντρωση του εθνικιστικού κόμματος στη Βαλέτα. «Δεν είμαι καθόλου περήφανη γι’ αυτό».
Άλλο σημαντικό διακύβευμα για τη Μάλτα: το περιβάλλον, καθώς οι κάτοικοι διαμαρτύρονται συχνά για έλλειψη πράσινων χώρων, έπειτα από την έκρηξη της κατασκευής ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Σύγχρονοι ουρανοξύστες ξεφυτρώνουν συνεχώς ανάμεσα σε παλιά πέτρινα κτίρια, και οι δρόμοι φράζουν συχνά από την κίνηση. «Υπάρχουν παντού φορτηγά, δεν παίρνουμε ανάσα. Υπάρχει σκόνη, μπετόν – ούτε δέντρα, ούτε πράσινο, μηδέν», λέει ο 68χρονος Βίνσεντ Μποργκ από τη Μόστα.
Το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικιστικό Κόμμα έχουν υποσχεθεί αμφότερα ότι θα καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να προστατεύσουν τους πράσινους χώρους. Το οικολογικό κόμμα ADPD δεν έχει καταφέρει να επιβληθεί στο δικομματικό σύστημα που κυβερνά τη Μάλτα εδώ και δεκαετίες.
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 και κλείνουν στις 23:00 ώρα Ελλάδας/Κύπρου, ενώ η συμμετοχή στη Μάλτα κινείται παραδοσιακά σε επίπεδα που ξεπερνούν το 90%. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το μεσημέρι της Κυριακής, όμως τα οριστικά αποτελέσματα δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τη Δευτέρα.