Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποίηση της Ελλάδας για το ζήτημα της ενέργειας

Η ενεργειακή κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την Ελλάδα και αρκετές ακόμα χώρες να πιέζουν ώστε να αναλάβει δράση η Κομισιόν, τόσο για κοινές ενεργειακές προμήθειες όσο και για να εξεταστεί το μέτρο που πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι αγορές έχουν ήδη λάβει το μήνυμα πως η Ευρώπη είναι αποφασισμένη και συμπλήρωσε πως ειδικά ο ευρωπαϊκός νότος είχε κοινή στάση στο ζήτημα του πλαφόν.

«Καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, τα οποία θεωρώ ότι είναι ικανοποιητικά και νομίζω ότι είναι συμπεράσματα τα οποία θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές οι οποίες βλέπουν, ακούν, παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται ότι έχουμε πια διάθεση ως Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουμε και να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας ως πολύ μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου για να σπάσουμε αυτό το παιχνίδι των κερδοσκόπων και για να μην αφήνουμε, να μην δίνουμε, να μην χρηματοδοτούμε ουσιαστικά με τις τιμές που πληρώνουμε, τον πόλεμο της Ρωσίας, διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή.Υπάρχουν χώρες που πιστεύουν δογματικά στη λειτουργία των αγορών. Εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Πιστεύω ότι όταν οι αγορές δεν δουλεύουν προς όφελος των πολιτών πρέπει να παρεμβαίνει ο ρυθμιστής και εν προκειμένω ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής. Άρα χώρες οι οποίες θεωρούν ότι «οι αγορές έχουν πάντα δίκιο» ήταν πιο πολύ στη γραμμή ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση στις αγορές.Αλλά η πλειοψηφία των χωρών και νομίζω ότι γι΄ αυτό και απέδωσε και ο συντονισμός τον οποίο είχαμε κάνει με τις χώρες του Νότου, με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, νομίζω δημιούργησε μία πίεση, όπου είπαμε ξεκάθαρα ότι δεν θα έχουμε συμπεράσματα εάν δεν υπάρχει αναφορά στο ζήτημα του πλαφόν και αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει παραπάνω το ζήτημα αυτό» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κριτική στην Τουρκία – Ο κομβικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κριτική που άσκησε η χώρα στην Τουρκία, για τη στάση που τηρεί στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Νομίζω ότι υπάρχει και συγκεκριμένη αναφορά στα Συμπεράσματα, στο γεγονός ότι εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για χώρες οι οποίες δεν συντάσσονται με τις υπόλοιπες, που έχουν επιβάλλει κυρώσεις. Διότι εδώ είναι ξεκάθαρο ότι οι κυρώσεις για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να επιβάλλονται από όσο το δυνατόν περισσότερους. Και η Τουρκία δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Είναι δική της επιλογή αλλά είναι και δική μας επιλογή αυτή την επιλογή της, να τη στηλιτεύουμε» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε πως προτεραιότητα για τη χώρα αποτελεί η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου που θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση όλων των ενεργειακών διασυνδέσεων. Παράλληλα τόνισε πως η Κύπρος μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη συνεννόηση με χώρες της ανατολικής Μεσογείου.