Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία σε κοινή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, μια πόλη που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί καθώς είναι αυτή που ίσως έχει δεχθεί το πιο σφοδρό σφυροκόπημα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου.

Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις για την εκκένωση της πόλης, αποκάλυψε ο Εμανουέλ Μακρόν, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυδής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

«Θα ξεκινήσουμε, σε συνεργασία με την Τουρκία και την Ελλάδα, μια ανθρωπιστική επιχείρηση για την εκκένωση όλων αυτών που επιθυμούν να φύγουν από τη Μαριούπολη. Η ομάδα μου μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο της Μαριούπολης πριν από λίγες ώρες για να το οργανώσουμε όλο αυτό μαζί του, και θα το οργανώσουμε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σημείωσε ακόμα ότι ελπίζει σε συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τις «επόμενες 48 με 72 ώρες», ώστε να συζητήσουν περαιτέρω σχέδια για την οργάνωση της απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προσφέρθηκα, σε συνεννόηση και με άλλες χώρες, με πρώτη την Γαλλία, να εξετάσουμε αν μπορούμε να οργανώσουμε μια ανθρωπιστική αποστολή για την Μαριούπολη, η οποία δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή ρωσική επίθεση η οποία, δυστυχώς, δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των αμάχων. Συμπεριλάβαμε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία ρητή αναφορά στην Μαριούπολη και θα είναι πραγματικά ευχής έργον εάν η Ρωσία αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική των επιθέσεων, χωρίς καμία διάκριση, με αθώα θύματα, τη στριμώχνει ακόμα περισσότερο στη γωνία και κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη μιας επίλυσης, μιας κατ’ αρχάς εκεχειρίας, για να σταματήσουν σε πρώτη φάση οι εχθροπραξίες», είπε πο κ. Μητσοτάκης.

Στη Μαριούπολη μέχρι πριν ένα μήνα διαβιούσαν κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο ψυχές, ανάμεσά τους και περίπου 140.000 Έλληνες ομογενείς.

Πρόσφατα, η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη «παγωμένη κόλαση» με δρόμους «σπαρμένους με πτώματα και συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων».

Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη δεν είναι απλά πόλεμος, αλλά γενοκτονία με εμφανή την παντελή απουσία κανόνων.