Αποδεσμεύονται 10 δισ. ευρώ από «παγωμένα» κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Η Κομισιόν βάζει στην άκρη τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία και «υποκύπτει» στις απειλές Όρμπαν

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Τα 10 δισ. ευρώ δεν θα καταβληθούν αμέσως, αλλά σταδιακά σε δόσεις, με βάση τα αναπτυξιακά σχέδια που θα υποβληθούν από την ουγγρική κυβέρνηση.

Η απόφαση λαμβάνεται σε ένα ολοένα και πιο βεβαρημένο πολιτικό περιβάλλον, καθώς ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εντείνει την εκστρατεία του με στόχο να εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, να μπλοκάρει ένα ειδικό ταμείο ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του προϋπολογισμού της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας και να σταματήσει την παροχή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας.

Και τα τρία ζητήματα υψηλού κινδύνου θα συζητηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ και απαιτείται ομοφωνία για την προώθησή τους.

Το γεγονός ότι η αποδέσμευση των κονδυλίων συμπίπτει με την απειλή βέτο του Όρμπαν έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι οι Βρυξέλλες επιδίδονται σε παζάρια για να κατευνάσουν τη Βουδαπέστη, κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται σθεναρά.

Η εντύπωση αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω την Τρίτη, όταν ο πολιτικός διευθυντής του Ούγγρου πρωθυπουργού παραδέχθηκε ανοιχτά σε συνέντευξή του ότι ένα αντάλλαγμα ήταν πιθανό.

“Η χρηματοδότηση της Ουγγαρίας από την ΕΕ και η χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα”, δήλωσε στο Bloomberg. “Αλλά αν η ΕΕ επιμείνει ότι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα πρέπει να προέρχεται από έναν τροποποιημένο προϋπολογισμό της ΕΕ, τότε τα δύο ζητήματα συνδέονται”.

Η Επιτροπή επιμένει ότι η απόφαση είναι μια διαδικαστική απάντηση σε μια δικαστική μεταρρύθμιση που εισήγαγε η Ουγγαρία την άνοιξη για να ενισχύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να μετριάσει την πολιτική παρέμβαση στα δικαστήρια. Η μεταρρύθμιση σχεδιάστηκε ειδικά για να ικανοποιήσει τους όρους ή τα “ορόσημα” που είχε επιβάλει η εκτελεστική εξουσία για να ξεμπλοκάρει τα κονδύλια.

Ωστόσο, σύμφωνα με κοινή ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας και της Ουγγρικής Επιτροπής Ελσίνκι, τα μέτρα δεν επαρκούν για να διορθώσουν τις ελλείψεις που είχαν επισημάνει οι Βρυξέλλες. “Οι λύσεις που υιοθετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου υιοθέτησής τους, είναι πρόχειρες και παραβιάζουν τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς, καθώς και τις αρχές του κράτους δικαίου”, αναφέρεται στην ανάλυση.

Συνολικά, η Ουγγαρία πρέπει να ανταποκριθεί σε 27 “ορόσημα”, καθώς και σε τέσσερις “οριζόντιες προϋποθέσεις ενεργοποίησης”, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, επικαλύπτονται μεταξύ τους.

Η μεταρρύθμιση, ωστόσο, εξυπηρετεί μόνο την εκπλήρωση των ορόσημων που σχετίζονται με το δικαστικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να μένει χωρίς 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια συνοχής, συμπεριλαμβανομένων των 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο του λεγόμενου “μηχανισμού αιρεσιμότητας” λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με τις δημόσιες συμβάσεις και τη σύγκρουση συμφερόντων που αποτελούν κίνδυνο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν, μεταξύ άλλων, τομείς όπως το δικαίωμα στην ακαδημαϊκή ελευθερία (2 δισ. ευρώ) και η προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ (600 εκατ. ευρώ).

Η Ουγγαρία δεν είναι κοντά στο να ξεμπλοκάρει αυτό το χρηματοδοτικό κονδύλι, καθώς “δεν έχει θέσει σε εφαρμογή τις απαραίτητες ρυθμίσεις”, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ τον περασμένο μήνα.

Επιπλέον, η Ουγγαρία εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την COVID-19, το οποίο εκτιμάται σε 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια. Μόνο 920 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί ως “προχρηματοδότηση” για την παροχή άμεσης ρευστότητας για ενεργειακά έργα.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ολόκληρος ο κουμπαράς των χρημάτων – πάνω από 30 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 10 δισ. ευρώ που ξεπάγωσαν την Τετάρτη – θα πρέπει να παραδοθεί στη χώρα.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)