Κωνσταντίνος Γιατράς: Ο Ευαγγελισμός Της Θεοτόκου

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Η εορτή του Ευαγγελισμού είναι μια Δεσποτικοθεομητορική εορτή και αυτό σημαίνει ότι είναι Δεσποτική επειδή αναφέρεται στο πρόσωπο του Χριστού ο οποίος ενσαρκώθηκε στη κοιλία της Θεοτόκου και Θεομητορική γιατί αναφέρεται στο πρόσωπο της Θεοτόκου επειδή αναφέρεται στο πρόσωπο εκείνο που συνετέλεσε στην σύλληψη και την ενανθρώπηση του Λόγου του Θεού, δηλαδή την Παναγία. Η ονομασία Ευαγγελισμός προέρχεται από την λεξη εύ και αγγελεια και δηλώνει την καλή είδηση, την καλή αγγελία. Πρόκειται για την πληροφορία που δόθηκε δια του αρχαγγέλου ότι ο Λόγος του Θεού θα ενανθρώπηση για την σωτηρία του ανθρώπου.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί και είναι η αρχή όλων των Δεσποτικών Εορτών και κατά τον Άγιο Μάξιμο τον ομολογητή το ευαγγέλιο του θεού αποτελεί την πρεσβεία του θεού. Η καλή αγγελία, το ευαγγέλιο, ο ευαγγελισμός είναι διόρθωση των γεγονότων που έγιναν στην αρχή της δημιουργίας του ανθρώπου, στον αισθητό Παράδεισο της Εδέμ. Εκεί από γυναίκα άρχισε η πτώση και τα αποτελέσματά της, εδώ από γυναίκα άρχισαν όλα τα αγαθά. Έτσι, η Παναγία είναι η νέα Εύα. Εκεί υπήρχε ο αισθητός Παράδεισος, εδώ η Εκκλησία. Εκεί ο Αδάμ, εδώ ο Χριστός. Εκεί η Εύα, εδώ η Μαρία. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και άλλοι Πατέρας, αναφέρουν ότι η Παναγία είχε ήδη χαριτωθή, και δεν χαριτώθηκε την ημέρα του Ευαγγελισμού. Παραμένοντας μέσα στα άγια των αγίων του Ναού έφθασε στα άγια των αγίων της πνευματικής ζωής, που είναι η θέωση.

Εάν το προαύλιο του Ναού προοριζόταν για τους προσηλύτους και εάν ο κυρίως Ναός για τους ιερείς, τα άγια των αγίων προορίζονταν για τον αρχιερέα. Εκεί εισήλθε η Παναγία, δείγμα ότι έφθασε στην θέωση. Είναι γνωστόν ότι στην χριστιανική εποχή ο νάρθηκας προοριζόταν για τους κατηχουμένους και τους ακαθάρτους, ο κυρίως ναός για τους φωτισθέντας, τα μέλη της Εκκλησίας, και τα άγια των αγίων γι’ αυτούς που έφθασαν στην θέωση, Έτσι η Παναγία μας έγινε αυτή η οποία ενσάρκωσε τον Κύριο μας όπου ήσαν ενωμένες οι δυο φύσεις η θεία και την ανθρώπινη όπου και έγινε η πηγή της ζωής . Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης μιλώντας για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, προχωρεί και σε μια προσωπική και υπαρξιακή προσέγγιση του γεγονότος αυτού.

Γιατί, δεν αρκεί μόνο να εορτάζουμε εξωτερικά τα γεγονότα της θείας ενανθρωπήσεως, αλλά να τα πλησιάζουμε υπαρξιακά και πνευματικά. Γι’ αυτόν τον λόγο συνέλεξε πολλά χωρία αγίων στα οποία γίνεται λόγος γι’ αυτήν την υπαρξιακή προσέγγιση. Επομένως ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί τον Ευαγγελισμό ολοκλήρου του γένους των ανθρώπων γιατί αυτή η εορτή συνετέλεσε στον προσωπικό ευαγγελισμό του κάθε ενός ανθρώπους ώστε να οδηγηθούμε στην σωτηρία και για την πατρίδα μας όπου εορτάζει την εθνική της παλιγγενεσία όπου αποτελεί τον Ευαγγελισμό Ολοκλήρου του γένους των Ελλήνων.

Κωνσταντίνος Γιατράς
Φοιτητής θεολογίας Α.Π.Θ

The post Κωνσταντίνος Γιατράς: Ο Ευαγγελισμός Της Θεοτόκου appeared first on ZANTETIMES.GR.