Όπως λένε «φοβούνται για το μέλλον τους» καθώς είναι οι χώρες που επηρεάζονται πιο πολύ από την κλιματική κρίση
Και ενώ το τελικό κείμενο της COP28[1] χαιρετίστηκε από πολλές κυβερνήσεις και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι λίγες οι φωνές που αναφέρουν ότι υπάρχουν αδυναμίες.
«Σίγουρα, πολλοί άνθρωποι εδώ θα ήθελαν μια πιο ξεκάθαρη γλώσσα σχετικά με την ανάγκη να μειωθούν τα ορυκτά καύσιμα σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό ανάμεσα σε πολλά μέρη» είπε ο ειδικός απστελαμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το Κλίμα, Τζον Κέρι[2].
Τα μικρά νησιωτικά έθνη που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με το τελικό κείμενο.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή πορείας που χρειαζόμαστε δεν έχει εξασφαλιστεί. Κάναμε μια σταδιακή πρόοδο σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει. Βέβαια αυτό που χρειαζόμασταν ήταν μια σταδιακή αλλαγή στις ενέργειές μας και στο τι να υποστηρίξουμε» δήλωσε η αξιωματούχος από την Σαμόα, Ανν Ράσμουνσεν.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των νησιωτικών κρατών ωστόσο είπε ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση η συμφωνία της COP28 ήταν ακριβώς η αφετηρία.
Πάνω από 100 έθνη είχαν ζητήσει αναφερθεί ρητά στο κείμενο η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Δεκάδες ακτιβιστές για το κλίμα που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο σημείο όπου διεξήχθη η COP28, δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις.