Οι ευρωβουλευτές ζητούν σαφέστερη επισήμανση του παρθένου μελιού, κατά του νοθευμένου

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια φιλόδοξη θέση ενόψει των συνομιλιών με τους υπουργούς της ΕΕ για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων εμπορίας του μελιού, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι πλημμύρες των εισαγωγών απομιμήσεων που προέρχονται κυρίως από την Τουρκία και την Κίνα.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η πιο διαφανής επισήμανση της χώρας προέλευσης σε όλo τα εισαγόμενο μέλι είναι η κύρια προτεινόμενη τροποποίηση της αναθεώρησης των λεγόμενων οδηγιών για το πρωινό που προτείνει η Επιτροπή. Οι ευρωπαίοι νομοθέτες συμφώνησαν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο την Πέμπτη (12 Δεκεμβρίου). Ο κύριος στόχος της θέσης του Κοινοβουλίου είναι να αντιστραφεί η έξαρση της απάτης που πλήττει τον τομέα του μελιού.

Οι ευρωβουλευτές διευκρίνισαν ότι οι χώρες προέλευσης θα πρέπει να αναφέρονται κατά φθίνουσα σειρά στις ετικέτες του μελιού, αναφέροντας το αντίστοιχο μερίδιό τους σε ποσοστό επί τοις εκατό του βάρους που συμβάλλει σε κάθε δοχείο.

Η πρόταση για τη μεταρρύθμιση των “οδηγιών για το πρωινό” υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επικαιροποιήσει τα πρότυπα εμπορίας της ΕΕ για τα τρόφιμα για το πρωινό, όπως οι χυμοί φρούτων, οι μαρμελάδες και το μέλι, ορισμένα από τα οποία ήταν άνω των 20 ετών.

Τον Μάρτιο του 2023, η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ (OLAF) εξέδωσε μια έκθεση-σοκ, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το 46% του μελιού που εισάγεται από τρίτες χώρες στην ενιαία αγορά ήταν ύποπτο για μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία του μπλοκ.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς οι επίσημες μέθοδοι ανίχνευσης που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν εντοπίζουν όλες τις καταχρήσεις, ιδίως επειδή η χρήση σιροπιών ζάχαρης είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί ακόμη και με εξελιγμένες αναλύσεις.

«Θα σταματήσουμε τις δόλιες πρακτικές γύρω από τις ετικέτες του μελιού, οι οποίες στο μέλλον θα πρέπει να αναφέρουν σαφώς τις χώρες προέλευσης», σχολίασε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Μπερνχούμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετά την ψηφοφορία. Ο Μπερνχούμπερ, εισηγητής του Κοινοβουλίου επί του φακέλου, δήλωσε ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα είναι αρκετά για να «προστατεύσουν τους καταναλωτές και τους μελισσοκόμους από το νοθευμένο μέλι και να διευκολύνουν τις ενημερωμένες επιλογές των καταναλωτών μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας».

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει την παραγωγή μελιού στην ΕΕ, ενώ οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι μεταποιητές τροφίμων φαίνεται να προτιμούν το φθηνότερο εισαγόμενο μέλι -κυρίως από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες όπως το Βιετνάμ- από τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Σύμφωνα με το λόμπι των αγροτών της ΕΕ Copa-Cogeca, αυτός ο συνδυασμός αιτιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια πέντε εκατομμυρίων αποικιών μελισσών στην Ευρώπη έως το 2030.

Η Κίνα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο με 473 εκατομμύρια τόνους που θα παραχθούν το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 27% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθεί η ΕΕ με 228 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 13% του παγκόσμιου μεριδίου.

«Στην Ουγγαρία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, σχεδόν παντού στην Ευρώπη, υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι που πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν πλέον να πουλήσουν το μέλι τους, καθώς πρέπει να ανταγωνίζονται αθέμιτα το μέλι από την Κίνα. Λοιπόν, η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό», δήλωσε στο Euronews στο Στρασβούργο ο Ιβάν Ενιόν, πρόεδρος της ομάδας εργασίας Copa-Cogeca για το μέλι.

Οι ευρωβουλευτές προχώρησαν ακόμη περισσότερο, θεωρώντας ότι οι νέες απαιτήσεις επισήμανσης είναι μόνο το πρώτο βήμα για την εφαρμογή ενός πλήρους συστήματος ιχνηλασιμότητας, το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίζει την πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες που αφορούν όχι μόνο την προέλευση του μελιού, αλλά και το έτος παραγωγής και ένα μοναδικό αναγνωριστικό του παραγωγού.

Οι νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ήθελαν επίσης να εξουσιοδοτήσουν τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να παρακολουθούν ολόκληρη την αλυσίδα μέχρι τους μελισσοκόμους που συλλέγουν το μέλι ή, στην περίπτωση του εισαγόμενου μελιού, μέχρι τον παραγωγό. “Για να διασφαλιστεί η ακρίβεια των πληροφοριών σχετικά με τη χώρα προέλευσης του μελιού, η διάθεση στην αγορά θα πρέπει να εξαρτάται από την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχονται σχετικά με τη σύνθεση του προϊόντος”, αναφέρει το εγκεκριμένο κείμενο.

Μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, θα αρχίσουν οι διοργανικές συνομιλίες με το Συμβούλιο της ΕΕ και, δεδομένου ότι οι υπουργοί έχουν ήδη συμφωνήσει σχετικά με τις διαπραγματευτικές τους θέσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου το επόμενο έτος.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)