Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Περισσότεροι κανόνες για την ποιότητα του μελιού

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τρίτη κανόνες σχετικά με την προέλευση και το περιεχόμενο του μελιού, οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν υποχρεωτικοί για την επισήμανση στο μέλλον

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η αύξηση της νοθείας του μελιού ώθησε την ΕΕ να μεταρρυθμίσει τις λεγόμενες “οδηγίες για το πρωινό”, ώστε να διασφαλιστεί σαφέστερη επισήμανση, η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να έχουν καλύτερες και πιο υγιεινές επιλογές για το μέλι, καθώς και για άλλα αγροδιατροφικά προϊόντα, όπως χυμούς φρούτων, μαρμελάδες, ζελέδες και μαρμελάδες.

Απαιτεί να αναγράφεται το ποσοστό του μελιού που προέρχεται από την ΕΕ, καθώς και το ποσοστό που προέρχεται από χώρες εκτός ΕΕ.

“Σήμερα γίνεται πολλή ανάμειξη, με μέλι από ευρωπαϊκές χώρες να αναμειγνύεται με μέλι από χώρες εκτός ΕΕ, το οποίο παράγεται σε κακές συνθήκες και υφίσταται επεξεργασία”, δήλωσε στο Euronews η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Irène Tolleret.

Οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι, οι οποίοι ταξίδεψαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ζήτησαν αυστηρά μέτρα, καθώς μάχονται κατά των προϊόντων απομίμησης μελιού.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης της Απάτης, το 46% του μελιού που προέρχεται από χώρες εκτός της ΕΕ είναι πλαστό.

Προστίθεται ότι η Κίνα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι κύριοι εξαγωγείς πλαστού μελιού που εισέρχεται στην ΕΕ.

Ο Yvan Hennion, μελισσοκόμος και πρόεδρος της ομάδας εργασίας Miel du Copa Cogeca, δήλωσε στο Euronews ότι το νοθευμένο μέλι δεν είναι μόνο λάθος αλλά και κίνδυνος για τους ανθρώπους.

“Υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που δεν παράγουν μέλι, αλλά το φτιάχνουν. Δεν είναι το ίδιο”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Και λέω ότι αν η Ευρώπη δεν νομοθετήσει τώρα τη νέα οδηγία με τα ακριβή ποσοστά, όλα όσα ζητάμε από την ένωση COPA-COGECA, τότε μια μέρα θα υπάρξει σκάνδαλο υγείας. Δεν είναι πλέον η ζάχαρη που προσθέτουν, θα είναι ένα άλλο προϊόν. Και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για το κοινό”.

Η νοθεία του μελιού, για παράδειγμα με την προσθήκη σιροπιών, μειώνει την τιμή του και, σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, δυσχεραίνει την επιβίωσή τους, καθώς προβλέπουν ότι με την κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποκτήσουν την ίδια ποσότητα μελιού.

Τώρα θα αρχίσουν οι συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την εξεύρεση κοινής θέσης σχετικά με τους κανόνες.