Οι 26 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένωσαν τις φωνές τους για να επιπλήξουν την Ουγγαρία για τις συνεχείς απειλές της να εκτροχιάσει τη στήριξη του μπλοκ προς την Ουκρανία.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με υψηλό ρίσκο αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ενίσχυσε δραστικά την εκστρατεία της αντιπολίτευσης για να αποτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την εμπόλεμη χώρα, να εκτροχιάσει ένα προτεινόμενο ειδικό ταμείο[2] οικονομικής στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ[3] και να εμποδίσει την παροχή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας.
Και οι τρεις αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία, επιτρέποντας σε μία μόνο χώρα να παραλύσει τα σχέδια.
«Θα πρέπει να αποφύγουμε να συζητήσουμε το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της (συνόδου κορυφής) του Δεκεμβρίου, καθώς δεν υπάρχει ενότητα μεταξύ των κρατών μελών για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Όρμπαν την περασμένη εβδομάδα μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.
Η ολοένα και πιο ενθαρρυντική και προκλητική στάση του Όρμπαν έχει θέσει τις Βρυξέλλες σε συναγερμό, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι η πολιτική ενότητα που σφυρηλατήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας μπορεί να είναι έτοιμη να καταρρεύσει, ακριβώς τη στιγμή που η αμερικανική υποστήριξη είναι βαθιά κολλημένη σε μια νομοθετική μάχη.
Σε μια προσπάθεια να στρίψουν το χέρι της Ουγγαρίας και να αποφύγουν αυτό που διαμορφώνεται σε μια ολέθρια σύνοδο κορυφής, οι υπουργοί Εξωτερικών μετά βίας απέκρυψαν τα λόγια της έντονης δυσαρέσκειας τους για την κωλυσιεργία του Όρμπαν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
«Ο μόνος τρόπος που μπορώ να διαβάσω τη θέση της Ουγγαρίας, όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για πολλά άλλα θέματα, είναι ότι είναι εναντίον της Ευρώπης και όλων όσων πρεσβεύει η Ευρώπη», δήλωσε ο Λιθουανός Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, περιγράφοντας την αντιπαράθεση ως “σύγκρουση ιδεολογιών”.
“Εάν μπορούμε να γίνουμε ορθολογικοί και να βρούμε ορθολογικές λύσεις, δεν θα μπω βαθύτερα σε αυτό, αλλά ρεαλιστικές, ας τις ονομάσουμε. Ίσως αυτό το βήμα μπορεί να λυθεί. Αν όχι, μπορεί να ακολουθήσουν σκοτεινοί καιροί”.
Μιλώντας για μια «κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη», ο Λετονός ομόλογός του, Κρισιάνις Καρινς, δήλωσε ότι οι υπουργοί και οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να βγουν από το αδιέξοδο και να διασφαλίσουν ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα λάβουν το πολιτικό πράσινο φως.
«Η θέση της Ουγγαρίας αυτή τη στιγμή είναι, ας πούμε, μια πρόκληση», δήλωσε ο Κάρινς στους δημοσιογράφους. «Υπογραμμίζει επίσης τον ενδιαφέροντα τρόπο με τον οποίο (λαμβάνουμε) αποφάσεις: με ομοφωνία. Μερικές φορές αυτό είναι ένα πολύ καλό μοντέλο και μερικές φορές, όπως τώρα, βλέπουμε ότι μπορεί να έχει τα μειονεκτήματά του».
Η Ρουμάνα Υπουργός υποστήριξε ότι η διατήρηση της στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία είναι “κρίσιμης σημασίας” και “θέμα ευθύνης” και “αξιοπιστίας”.
«Πρέπει να δείξουμε ότι δεν υπάρχει κόπωση και ότι η ΕΕ μπορεί να προσφέρει όταν διακυβεύεται η ασφάλεια στην άμεση γειτονιά της», δήλωσε η Ομποντέσκου.
Ο Εσθονός Μάργκους Τσάνκα δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν έχει “κανένα λόγο” και “κανένα επιχείρημα” να εμποδίσει ούτε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών ούτε την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο, προειδοποίησε, θα ήταν ένα “κακό λάθος”.
«Πραγματικά ελπίζω ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα μπορούμε να πούμε ότι χρησιμοποιούμε αυτό το ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας της διεύρυνσης και ότι δεν θα υπάρξει καμία χώρα που θα την εμποδίσει», δήλωσε ο Τσάνκα.
‘Δεν μπορούμε να δείξουμε κανένα σημάδι αδυναμίας’
Η αντίθεση του Όρμπαν έχει συχνά συνδεθεί με ένα ζήτημα που δεν σχετίζεται καθόλου με τον πόλεμο της Ρωσίας: τα δισεκατομμύρια των κονδυλίων της ΕΕ που έχουν παγώσει οι Βρυξέλλες λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.
Από τα τέλη του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρακρατήσει σχεδόν 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια συνοχής, καθώς και τα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ που αποτελούν το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ουγγαρίας.
Η Βουδαπέστη εισήγαγε την άνοιξη μια μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας και τον περιορισμό της πολιτικής επιρροής στα δικαστήρια, σύμφωνα με τα “σούπερ ορόσημα” που είχε επιβάλει η Επιτροπή.
Το άνοιγμα οδήγησε την εκτελεστική εξουσία να εκταμιεύσει 920 εκατ. ευρώ σε προχρηματοδότηση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και να αρχίσει τις προετοιμασίες[4] για την καταβολή 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία συνοχής. Όμως ο Όρμπαν, ο οποίος συχνά αναφέρεται στη διαμάχη ως “οικονομικό εκβιασμό”, απαίτησε την αποδέσμευση ολόκληρου του κουμπαρά των μετρητών.
«Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ένα παιχνίδι παζαριών. Αλλά φυσικά, σε αυτή την κατάσταση πρέπει να βρούμε όλους τους δυνατούς διαύλους που μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης», δήλωσε η Φινλανδή Ελίνα Βαλτόνεν, όταν ρωτήθηκε για ένα πιθανό ανταλλάγματα για να αλλάξει γνώμη ο Όρμπαν.
«Δεν ανησυχώ, αλλά η θέση της Ουγγαρίας ήταν πολύ, πολύ θλιβερή κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών», δήλωσε η Υπουργός. «Πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για την Ουκρανία», πρόσθεσε η ίδια. «Δεν μπορούμε να δείξουμε κανένα σημάδι αδυναμίας».
Οι παρακλήσεις έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό.
Μιλώντας σε ουγγρικά μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιιζάρτο επέμεινε ότι η χώρα του θα επιλέξει το βέτο.
«Η θέση μας είναι σαφής: αυτή τη στιγμή, η κατάσταση δεν είναι σωστή, η κατάσταση δεν είναι έτοιμη για να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται για μια κίνηση τακτικής εκ μέρους μας, αλλά για μια τεκμηριωμένη θέση», δήλωσε ο υπουργός.
Ο Σιιζάρτο κατήγγειλε ως “λανθασμένη” την αξιολόγηση[5] της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αίτηση προσχώρησης της Ουκρανίας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Κίεβο έχει εκπληρώσει τέσσερις από τις επτά προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων, ενώ απομένει να γίνουν κάποιες εργασίες στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, της αποολιγαρχίας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Ο υπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια στρατηγική “στενότερης συνεργασίας” με την Ουκρανία χωρίς να εισέλθει στο έδαφος της διεύρυνσης.
“Δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του τι θα σήμαιναν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ή η ίδια η ένταξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Szijjártó. “Θα ήταν απλώς ανεύθυνο να ξεκινήσουμε τώρα ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όχι μόνο από εθνική άποψη αλλά και από την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ο οποίος ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνάντηση της Δευτέρας, προσπάθησε να αντικρούσει το ουγγρικό αφήγημα, λέγοντας ότι το Κίεβο είχε κάνει τα “μαθήματά” του, μεταξύ άλλων με την αλλαγή της νομοθεσίας για τη χρήση των μειονοτικών γλωσσών “με τον τρόπο που ήθελε η Ουγγαρία να αλλάξει”.
Ο Kuleba χαρακτήρισε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών ως “τη μητέρα όλων των αποφάσεων” και προέβλεψε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής θα είχε αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Δεν μπορώ καν να φανταστώ – δεν θέλω καν να μιλήσω για τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν (εάν) το Συμβούλιο αποτύχει να λάβει αυτή την απόφαση. Όχι μόνο σε σχέση με την Ουκρανία, αλλά με μια ευρύτερη έννοια, για το ζήτημα της διεύρυνσης στο σύνολό της», δήλωσε ο Κουλέμπα.
«Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό».
References
- ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
- ^ ειδικό ταμείο (www.euronews.com)
- ^ ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (www.euronews.com)
- ^ να αρχίσει τις προετοιμασίες (www.euronews.com)
- ^ αξιολόγηση (www.euronews.com)