Χρηματιστήριο Αθηνών: Στα 9,3 δις ευρώ, οι απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο: από την ημέρα της έναρξης του πολέμου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταγράφει μεγάλες απώλειες 13,43%, ενώ έχουν «χαθεί» 9,345 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει υποχωρήσει κατά 15,00% και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 8,60%. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων έχει υποχωρήσει κατά 24,64%.

Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες κατέγραφαν διψήφια ποσοστά κερδών από τις αρχές του έτους, αλλά και η μετοχή της Coca Cola HBC, καθώς η εταιρεία σε Ρωσία και Ουκρανία πραγματοποιεί περίπου το 20% του όγκου των πωλήσεών της. Η μετοχή της Coca Cola HBC καταγράφει απώλειες 27,64%, η Εθνική υποχωρεί κατά 26,16%, η Alpha Bank κατά 23,70%, η Eurobank κατά 26,50% και η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 19,48%.

Οι μετοχές της Ευρωζώνης «χτυπήθηκαν» περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την UBS, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν το νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 εν μέσω της χειρότερης γεωπολιτικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην κρίση της Κριμαίας το 2014, στις ρωσικές αγορές επικράτησε “ξεπούλημα” βραχυπρόθεσμα, αλλά η επίδραση στην ευρωζώνη ήταν ελάχιστη. Όμως η τωρινή κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να επηρεάσει καταλυτικά την ευρωπαϊκή οικονομία.

H UBS εκτιμά ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί σε επίπεδο που θα ωθήσει τα δυτικά έθνη να αποδεχθούν τη διακοπή της ροής ενέργειας της Ρωσίας και εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν στα 125 δολ./βαρέλι ή υψηλότερα για δύο τρίμηνα, θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 0,5% χαμηλότερη αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ και υψηλότερο πληθωρισμό, επηρεάζοντας την καταναλωτική δύναμη. Εάν διαταραχθεί η ροή ενέργειας της Ρωσίας, τα υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για τα παγκόσμια κέρδη πιθανότατα θα προκαλούσαν περισσότερες μακροχρόνιες απώλειες για τις αγορές μετοχών και κυρίως των ευρωπαϊκών αγορών.

Σύμφωνα την UBS, ο συνδυασμός της πτώσης των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και της χαμηλότερης ευρωπαϊκής τιμής άνθρακα υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, δεδομένης της εξάρτησης της περιοχής από τη ρωσική ενέργεια. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 30% των εισαγωγών πετρελαίου της.

Ψήφος εμπιστοσύνης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Την ίδια ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο δέχεται αυτή την πίεση, η Goldam Sachs και η UBS δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο ο Γενικός Δείκτης Τιμών θα ανέλθει στις 1.175 μονάδες (υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής) και σημειώνει ότι η ελληνική αγορά προσφέρει καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής από ότι ο S&P 500.

Η UBS ανεβάζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, παρά τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Αυξάνει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ για το 2022 στο 5,5% ή 1,5 μονάδες βάσης πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς και 60 μονάδες βάσης πάνω από τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να βρίσκονται σε τροχιά προς μονοψήφιους δείκτες NPE φέτος και την επαρκή ικανότητα δανεισμού μετά την ολοκλήρωση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, η UBS αναμένει ότι ο κλάδος θα συμβάλει σημαντικά στη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης. Σύμφωνα με την UBS, οι αποτιμήσεις των μετοχών της Ευρωζώνης είναι ελκυστικές, έχοντας πλέον υποχωρήσει στα επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2020. Οι μετοχές της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται κάτω από τη μέση σχετική αποτίμηση 10 ετών με βάση τους δείκτες p/e, όπως σημειώνει η UBS.