Στον ΟΠΕΚ+ «φαγώνονται», το πετρέλαιο πέφτει

Υποχώρηση πάνω από 2% στις διεθνείς τιμές μετά την κατώτερη των προσδοκιών συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Με πτώση των τιμών του πετρελαίου υποδέχθηκαν οι αγορές το αποτέλεσμα της διαδικτυακής συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+.

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες – μέλη του καρτέλ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινή απόφαση για μείωση της παραγωγής, κυρίως λόγω των διαφωνιών για τις πρακτικές που χρησιμοποιούν χώρες της Αφρικής για τον υπολογισμό της παραγωγής.

Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Κουβέιτ, Καζακστάν, Ομάν και Αλγερία θα συνεχίσουν να κρατούν εθελοντικά μειωμένη την παραγωγή τους κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2024, μείωση που ωστόσο αντισταθμίζεται από την αυξημένη παραγωγή σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά.

ΟΠΕΚ+: Αλληλοκατηγορίες και διαφωνίες

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ επρόκειτο να λάβει χώρα δια ζώσης στη Βιέννη το Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι διαφωνίες για τις βασικές γραμμές (baselines) που ακολουθούνται στον υπολογισμό της τελικής παραγωγής κάθε χώρας οδήγησαν στην αναβολή της και τελικά κατέστρεψαν τη δυνατότητα μίας απόφασης για κοινή δράση.

Στο στόχαστρο των «μεγάλων» του ΟΠΕΚ βρίσκονται κυρίως η Νιγηρία και η Αγκόλα που κατηγορούνται ότι αλλοιώνουν τα στοιχεία για να εξάγουν τελικά περισσότερο πετρέλαιο από όσο έχουν δηλώσει. 

Ο ΟΠΕΚ+ αγωνίζεται να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, παρά τις εκτιμήσεις ότι η ανάπτυξη το 2024 θα είναι περιορισμένη. Από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ προέρχεται πάνω από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. 

Από την πρώτη Ιανουαρίου στις τάξεις του ΟΠΕΚ+ θα ενταχθεί και η Βραζιλία που έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της κατά 45% έως το 2029. 

Πετράλαιο: Πέφτουν οι διεθνείς τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 2% την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, η απόφαση του οποίου ήταν κατώτερη των προσδοκιών της αγοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν κατά 27 σεντς, ή 0,3%, χαμηλότερα για να φτάσουν στα 82,83 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 5,2% τον τελευταίο μήνα

Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου , το οποίο αρχίζει να διαπραγματεύεται την Παρασκευή, υποχώρησε 2,00 $ ή 2,4%, στα 80,86 δολάρια.