Το Euronews παρουσιάζει την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
Αν και η ποιότητα του αέρα βελτιώνεται στην Ευρώπη, τα επίπεδα ρύπανσης εξακολουθούν να παραμένουν πολύ υψηλά. Αυτή είναι η προειδοποίηση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. H έρευνα υπογραμμίζει ότι οι 27 αποτυγχάνουν να επιτύχουν τα δικά τους πρότυπα και ακόμη λιγότερο αυτά που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που απειλεί την υγεία των Ευρωπαίων.
«Υπάρχουν, φυσικά, πολλοί διαφορετικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, αλλά πιο σοβαρός ή πιο επιβλαβής είναι τα λεπτά σωματίδια, τα μικροσωματίδια, και δυστυχώς έχουμε τις καλύτερες επιδόσεις μας. Οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι ότι 253.000 θάνατοι μόνο το 2021 μπορούν να αποδοθούν σε αυτόν τον ρύπο και σε αυτούς τους θα μπορούσε πράγματι να αποτραπεί με σωστά μέτρα», δήλωσε η Λέεινα Ιλα-Μονονεν, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τα λεπτά σωματίδια μειώθηκε κατά 41% το 2005 και το 2021, αλλά τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, υπογραμμίζει ο Οργανισμός.
Η ρύπανση από το διοξείδιο του αζώτου προκαλεί 52.000 θανάτους και η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο όζον προκαλεί 22.000 αποδιδόμενους θανάτους στην ΕΕ. Στις πόλεις, οι μεταφορές είναι η κύρια πηγή ρύπανσης. Σε ορισμένες περιοχές, η οικιακή θέρμανση με χρήση στερεών καυσίμων όπως ο άνθρακας ή το ξύλο υποβαθμίζει επίσης την ποιότητα του αέρα.
Όλα αυτά τα συσσωρευμένα φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν ασθένειες.
«Στην πιο σοβαρή περίπτωση, προκαλεί ασθένειες που οδηγούν πολύ γρήγορα στο θάνατο. Καρκίνος του πνεύμονα ως παράδειγμα. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί, και η έκθεσή μας τώρα εξετάζει για πρώτη φορά λεπτομερέστερα, ότι υπάρχουν διάφορες ασθένειες. Και ποιος είναι ο αντίκτυπος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αυτές; Επιδεινώνει αυτές τις ασθένειες όπως το άσθμα ή οι χρόνιες καρδιακές παθήσεις. Επομένως, η ποιότητα ζωής παρεμποδίζεται από πολλές απόψεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση ακόμα και σήμερα στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός τονίζει επίσης ότι η κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα η αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις απειλεί την ποιότητα του αέρα και κατά συνέπεια την υγεία των Ευρωπαίων.