Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πολιτική Γραμματεία – Να επιστρέψουν τις έδρες ζητά από τους ανεξαρτητοποιηθέντες η Κουμουνδούρου – Οι ζυμώσεις για την ίδρυση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Στην σκιά των νέων αποχωρήσεων εννέα βουλευτών, του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη και δεκάδων στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής, συνεδρίασε το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας, ενωμένοι θα επικεντρωθούμε στην παραγωγή πολιτικών λύσεων για την κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την τοποθέτησή του.
«Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και προσέθεσε: «Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής τής βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια τής κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου».
Ακολούθως αναφέρθηκε στη λειτουργία των οργάνων ως εξής: «Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Πολιτική Γραμματεία θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς».
Κλείνοντας υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που βασίζονται πάνω μας. Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις».
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας
Την αποδοκιμασία της για τις αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκφράζει με την ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος μετά την σημερινή συνεδρίαση.
Το κείμενο της απόφασης αναφέρει: «Η σημερινή διάσπαση, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη. Είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό.
Είναι όμως ένα γεγονός πρωτοφανές, αφού όσοι κι όσες επέλεξαν το δρόμο της αποχώρησης, δεν το έκαναν μέσα σε κάποια κομματική διαδικασία ή σε κάποιο όργανο του κόμματος. Ούτε και στήριξαν την απόφασή τους σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική διαφωνία.
Αυτό που ο καθένας μπορεί να συμπεράνει, είναι ότι η μόνη διαφωνία όσων εγκαταλείπουν σήμερα το κόμμα, είναι η διαφωνία με τη βούληση της βάσης. Η άρνησή τους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή την επιλογή των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εξέλεξαν δημοκρατικά τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του κόμματος. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση, η οποία ξεκίνησε ήδη από την επαύριο των εκλογών.
Παραβίασαν, όμως, και τη διπλή εντολή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών, όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Την εντολή ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για να γίνει ξανά ο εκφραστής των προσδοκιών και των ελπίδων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να ριζώσει ακόμα περισσότερο στην κοινωνία, να αφουγκραστεί τους πολίτες, να γίνει ξανά κυβερνώσα αριστερά.
Αλλά και την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε οι 47 βουλευτές του κόμματος, που εκλέχτηκαν στις εκλογές του Ιουλίου, να αποτελέσουν ανάχωμα στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να προτείνουν κοινωνικά δίκαιες λύσεις και να δώσουν συγκεκριμένες και συνολικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Στην ακρίβεια, την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους Πρόνοιας, την απαξίωση των δημόσιων δομών και υποδομών, την επίθεση ενάντια στο κράτους Δικαίου.
Αυτό ακριβώς θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα, με ακόμα μεγαλύτερη πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του προοδευτικού κόσμου.
Δεν θα κάνουμε τη χάρη ούτε σε όσους ονειρεύονται μια αριστερή παρένθεση, ούτε σε αυτούς που απεργάζονται την παλινόρθωση ενός ψευδεπίγραφου δικομματισμού, με τη συνεργασία διαφόρων «προθύμων».
Απευθυνόμαστε στον προοδευτικό και αριστερό κόσμο, στους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και σε αυτούς που προσδοκούν σε εμάς, για μια προοδευτική προοπτική για τη χώρα.
Είμαστε εδώ, προχωράμε μπροστά, ακόμα πιο ισχυροί και ανανεωμένοι, κρατώντας ζωντανή την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Με συσπείρωση, ενότητα, δυναμική επανεκκίνηση, μαζί με την κοινωνία και τη νέα γενιά.
Στο πλάι του ελληνικού λαού, στους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία, για μια Ελλάδα σύγχρονη, προοδευτική, όπως μας αξίζει».
«Να επιστραφούν οι έδρες»
Από την πλευρά των στελεχών που είναι κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη ζήτησε δημόσια οι ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές και ευρωβουλευτές να παραδώσουν τις έδρες στο κόμμα που τους ανέδειξε, επισημαίνοντας ότι έχουν δεσμευθεί προς αυτήν την κατεύθυνση με την συμμετοχή τους και μόνο στα ψηφοδέλτια. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Αντιθέτς, μετά τις δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης των εννέα βουλευτών, η ομάδα των 6+6 μπαίνει στην τελική ευθεία για την συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να υπάρχει διψήφιο νούμερο ανεξάρτητων βουλευτών που θα θέλει να στεγαστεί σε αυτήν, κάτι που όλα δείχνουν ότι θα επιτεχθεί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα.
Στόχος είναι ως την Δευτέρα να έχει συγκροτηθεί αυτή η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, που όλα δείχνουν ότι θα έχει ως επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση ως μια «συμβιβαστική λύση» της ομάδας Αχτσιόγλου και της Ομπρέλας. Ο τελευταίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, αλλά δήλωσε «ιδιαίτερα αισιόδοξος γιατί υπάρχουν άτομα με εμπειρία και γνώσεις και διάθεση να προσφέρουν».
Ακόμα, σε σχέση με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως είναι «σεβαστή η επιλογή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας».
Οι νέες ισορροπίες σε Βουλή και Ευρωβουλή
Σύμφωνα με τις διαρροές και τα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τη θέση γραμματέα της νέας ΚΟ ακούγεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Έφη Αχτσιογλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεανώ Φωτίου.
Οι 9+2 αναμένεται να έχουν αλεπάλληλες συζητήσεις το Παρασκευοσαββατοκύριακο ώστε να αποφασίσουν το όνομα του νέου φορέα, που βάζει ως στόχο μια δυναμική εμφάνιση στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2024.
Πλέον οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες στη Βουλή των Ελλήνων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 158 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 36, ΠΑΣΟΚ 32, ΚΚΕ 21, Ελληνική Λύση 12, Σπαρτιάτες 11, Νίκη 10, Πλεύση Ελευθερίας 6, Ανεξάρτητοι 14. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει άλλους πέντε βουλευτές, θα χάσει και την θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Την ίδια στιγμή και η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει απομείνει με δύο μόλις ευρωβουλευτές-μέλη, την Ελενα Κουντουρά και τον Κώστα Αρβανίτη, αφού υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι με επιστολή του παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ενώ είχαν προηγηθεί οι ανεξαρτητοποιήσεις Στέλιου Κούλογλου και Πέτρου Κόκκαλη και η διαγραφή του Αλέξη Γεωργούλη.